Een algemeen tekort aan chips dreigt de productie te vertragen van gsm-toestellen, pc's en andere elektronische producten. Dat zeggen Amerikaanse marktonderzoekers.

Will Strauss is voorzitter van Forward Concepts, een groep die onderzoek verricht op de markt van halfgeleiders. ,,Elke fabrikant van chips rept zich om de productiecapaciteit te verhogen, maar de vraag overstijgt het aanbod.'' De fabrieken van halfgeleiders die chips maken in onderaanneming, zijn volgeboekt en de fabrieken van de belangrijkste producenten draaien op volle toeren. Volgens Forward Concepts bedraagt de verwachte productie van gsm-toestellen dit jaar 435 miljoen stuks en dat cijfer zou tegen 2003 nog toenemen tot 900 miljoen. Maar de levering van flash memory chips , een essentieel onderdeel, zal een beslissende factor zijn, volgens Strauss.

Bill McLean van de marktonderzoeker IC Insights zegt dat het aanbod van flash memory chips de volgende 12 maanden laag zal blijven. Het tekort aan chips treft bedrijven treft als Motorola, Cisco Systems en Hewlett-Packard. McLean voegt eraan toe: ,,Het tekort zal in de tweede helft van dit jaar nog hoger zijn, omdat de productie van pc's op gang komt om aan de seizoensgebonden vraag te voldoen.''

De fabrikanten van chips proberen de stijgende vraag bij te houden door oudere productiefaciliteiten van een nieuwe uitrusting te voorzien en door fabrieken te activeren die een slapend bestaan kenden tijdens de magere jaren. Ze stappen ook over op een nieuwe technologie voor de productie van chips, waarmee meer chips kunnen worden afgetekend op de silicoonwafels die het basismateriaal vormen voor de chips.

De fabrikanten van chips verhogen ook hun uitgaven voor nieuwe fabrieken.

© The Financial Times