BRUSSEL -- Van de 101 miljard frank die buitenlandse bedrijven vorig jaar in Vlaanderen investeerden, ging ruim dan de helft naar de provincie Antwerpen. De thuisbasis van de belangrijkste haven van het land was goed voor bijna 61 miljard frank. Dat antwoordde de Vlaamse minister van Economie, Dirk Van Mechelen (VLD), op een parlementaire vraag van Johan De Roo (CVP).

De andere Vlaamse provincies moesten het met behoorlijk minder stellen. Buitenlandse bedrijven investeerden in 1999 14,9 miljard frank in Oost-Vlaanderen, 8,7 miljard frank in Vlaams-Brabant en 12,2 miljard in Limburg. West-Vlaanderen was de hekkensluiter met 3,8 miljard frank.

Vorig jaar waren directe buitenlandse investeringen in Vlaanderen goed voor 9.422 nieuwe jobs. De informaticasector was goed voor 22 procent van de investeringen, bedrijven uit de chemische sector namen 11 procent van het totaal voor hun rekening en de autoassemblage was goed voor 13 procent van de buitenlandse financiële injectie.

Het valt ook op dat de meeste buitenlandse investeringen te maken hebben met de productiesector (39 procent van het totaal). Logistieke activiteiten kwamen op de tweede plaats, voor onderzoek en ontwikkeling en investeringen in een administratief hoofdkwartier.