BRUSSEL -- Adidas moet alle arbeiders een leefbaar loon uitbetalen en in menswaardige omstandigheden laten werken. Die eis van Wereldsolidariteit tegenover Adidas onderschrijven ruim 50.000 Vlamingen. Volgens Adidas-woordvoerder David Husselbee zorgt een eigen ploeg van 23 controleurs ervoor dat de normen die de firma zichzelf heeft opgelegd in alle derde-wereldlanden worden nageleefd.

Wereldsolidariteit is de derde-wereldbeweging van het ACW. Samen met enkele andere humanitaire bewegingen begon Wereldsolidariteit een paar jaar geleden met de Schone Kleren Campagne. Die actie wou degelijke arbeidsomstandigheden afdwingen en kinderarbeid verbieden bij de multinationals die kleren, sportschoenen en voetballen laten maken in lagelonenlanden.

Dat uitgangspunt werd niet uit het oog verloren bij de vijfde Worldshake-uitdaging. Wereldsolidariteit viseerde de multinational Adidas, hoofdleverancier van Euro 2000, klaar om alweer miljoenen te investeren in sponsoring en publiciteit. Anderlecht-spelers Filip De Wilde en Mike Verstraeten én ook manager Michel Verschueren zouden vorige zaterdag naar Mechelen komen tijdens de Worldshake-finale, maar ze gaven op het laatste nippertje forfait onder druk van sponsor Adidas.

,,Adidas blijft verstoppertje spelen'', stelt Patrick Develtere, secretaris-generaal van Wereldsolidariteit. ,,We ontvingen een verklaring van David Husselbee, directeur voor sociale en milieuzaken, waarin hij verwijst naar de eigen controleurs. Maar een paar steekproeven geven Adidas een onvoldoende voor die aanpak.''

,,De leveranciers in El Salvador leggen de noodzaak van een controlesysteem naast zich neer. In Indonesië stelt Adidas dat de werknemers in hun fabrieken zelden meer dan 60 uur per week werken, alsof dat een aanvaardbare arbeidsduur is. En meneer Husselbee kijkt de andere kant op wanneer we hem vragen of de arbeiders die de Adidasproducten voor Euro 2000 maken, voldoende betaald worden en in leefbare omstandigheden kunnen werken.''