IEPER (belga, eigen berichtgeving) -- De Ieperse spraaktechnologiegroep Lernout & Hauspie gaat nog dit jaar een spraakgestuurde handcomputer op de markt brengen. Het apparaat, dat de omvang heeft van een gewone zaktelefoon, laat toe via spraak te e-mailen en op het Net te surfen.

L&H stelde gisteren op zijn internationale technology day een eerste versie voor van de handcomputer. Gedelegeerd bestuurder Gaston Bastiaens zei dat het bedrijf verregaande contacten heeft met verschillende bedrijven voor de productie van de handcomputer waarmee men via gesproken bevelen kan e-mailen, surfen en zelfs aankopen doen op het Internet. De handcomputer maakt onder meer gebruik van text-to-speech-software van L&H en omgekeerd.

Het apparaat, NAK genaamd, zou nog voor het einde van het jaar op de markt komen. ,,Het ligt in de bedoeling dat het toestel minder dan 500 dollar (22.000 frank) gaat kosten'', zei Bastiaens.

L&H maakte nog bekend al sinds enkele maanden in gesprek te zijn met het Antwerpse bedrijf Real Software over een mogelijke samenwerking in de medische sector. Volgens Robert Powell, vice-voorzitter van de L&H-afdeling ,,Europe Healthcare Solutions'' onderzoeken de twee bedrijven een mogelijke samenwerking op de Amerikaanse markt voor medische transcriptiediensten.

,,We onderzoeken hoe we onze spraaktechnologie kunnen koppelen aan de systeemkennis van Real Software waardoor we de klanten producten op maat kunnen aanbieden'', aldus Powell.

Gaston Bastiaens, gedelegeerd bestuurder van L&H, zei ten slotte dat de groep nu een voldoende sterke basis heeft zonder verdere (kleinere) overnames uit te sluiten. ,,Als je drie-nul voor staat in de match en je hebt er maar vier-nul van te maken, doe je dat toch'', zei Bastiaens.