BRUSSEL -- Déminor vindt het overnamebod van de Amerikaanse autogroep Ford op haar Belgische beursgenoteerde verkooporganisatie Ford Motor Belgium veel te mager. De maatschappij is dubbel zoveel waard als Ford bereid is te betalen, meent Déminor.

Ford, dat al 84 procent van de aandelen bezit van Ford Motor Belgium, bracht eind april een overnamebod uit met de bedoeling volledig eigenaar te worden van de Belgische verkooporganisatie. Een gelijkaardige operatie deed Ford in Denemarken en Finland.

Volgens de Belgische wetgeving kan Ford de aandeelhouders van Ford Motor Belgium niet verplichten op het overnamebod in te gaan. Dat kan pas als Ford 95 procent van de aandelen bezit. De minderheidsaandeelhouders vonden het bod van Ford wat mager en riepen de hulp in van Déminor, een organisatie gespecialiseerd in de belangenverdediging van minderheidsaandeelhouders.

Ford biedt een prijs van 145 euro voor elk aandeel van Ford Motor Belgium. Dat impliceert een koers/winst-verhouding van 5,95. Volgens Déminor is dat wat weinig en mag een koers/winst-verhouding van 11,6 tot 13,1 procent aanvaardbaar worden genoemd. Dat betekent dat een aandeel Ford Motor Belgium tussen 283 en 320 euro waard is, ongeveer dubbel zoveel als Ford bereid is te betalen.

Déminor roept de aandeelhouders op het bod te bevechten. De organisatie vertegenwoordigt al 38 aandeelhouders die samen zowat 3 procent van het kapitaal in handen hebben (18 procent van de ,,free float'', de aandelen die vrij op de beurs circuleren). Ford weigert tot dusver elke dialoog met Déminor dat probeert nog meer aandeelhouders samen te brengen. Déminor overweegt gerechtelijke stappen als Ford blijft weigeren om een gesprek aan te gaan met Déminor om tot een meer faire prijs te komen.