BRUSSEL -- De Belgische non-ferrogroep Union Minière betaalt 1,2 miljard frank voor een controlebelang van 33 procent in de Thailandse onderneming Padaeng Industry, de enige zinkproducent in Zuidoost-Azië.

Door de investering wordt Union Minière de grootste aandeelhouder van Padaeng Industry. De twee ondernemingen gaan samenwerken voor de productie en afzet van zinkproducten in Zuidoost-Azië en zullen hun krachten bundelen om Padaeng te laten uitgroeien tot een toonaangevende onderneming in Azië.

Volgens Union Minière ligt de sterkte van de alliantie in de combinatie van de mijnbouw- en smeltoperaties van Paedang en haar ligging in Azië met de expertise van Union Minière voor het smelten van primaire en secundaire zinkgrondstoffen en voor de vervaardiging van zinkproducten met een hoge toegevoegde waarde.

Paedang, opgericht in 1981, kreeg in 1982 van de Thailandse regering een concessie van 25 jaar voor de ontginning van zinkerts. De zinksilicaatsmijn heeft een bewezen reserve van 4,7 miljoen ton, met een zinkinhoud van 11,3 procent. Volgens een verslag van een onafhankelijke consulent heeft de mijn zelfs een grotere ertscapaciteit. De fabriek heeft een smeltcapaciteit van 100.000 ton zink per jaar.

Door haar mijnbouw en metallurgische activiteiten is Padaeng de hoofdrolspeler op de zinkmarkt in Zuidoost-Azië. Afgelopen jaar haalde het bedrijf een winst van 180 miljoen frank, na een verlies van 360 miljoen frank in 1998.

Union Minière is met een verkoopvolume van 550.000 ton wereldwijd een van de marktleiders op de zinkmarkt.