De baggeroorlog rond de groep Deme (Dredging International, Decloedt) is gisterenavond op het nippertje beslecht. Van de uitgangspositie -- een inbreng van baggeraar Deme, een mooie groep maar met veel schulden, en de matig presterende bouwgroep Van Laere in HBG -- is niets terechtgekomen. Die dubbele inbreng had Ackermans & van Haaren grootaandeelhouder moeten maken in een op de beurs ondergewaardeerde bouwgroep met een sterk upside-potentieel.

Afhankelijk van het doel dat men in gedachten had, oogde de deal minder industrieel en eerder financieel. Dat de hele constructie ontaardde in een defensief gevecht waarbij belet moest worden dat een andere Nederlandse concurrent in de interne keuken zou doordringen, is ongetwijfeld een pijnlijke ervaring voor AvH.

De zaak heeft wonden geslagen die slechts langzaam zullen helen. De breuk tussen De Cloedt en AvH was onvermijdelijk definitief na de brutale inval van Boskalis, maar ook tussen AvH en CFE is ongetwijfeld lijmwerk nodig. De Gimv, de kleinste partij, heeft besloten niet mee te doen aan de huidige uitkoop. Wellicht vond de Gimv, die geen defensieve motivatie had, de prijs waartegen de transactie dreigt te zullen gebeuren, onaantrekkelijk.

Het vooruitzicht van een beursgang volgend jaar, heeft daar weinig aan veranderd.