BRUSSEL -- De groepen Ackermans & van Haaren (AvH) en bouwer CFE gaan opnieuw samen de baggergroep Deme paritair besturen. Ze gaan de aandelen die de familie De Cloedt in Deme aanhield, gelijk onder elkaar verdelen. AvH belet zo op het nippertje dat een Nederlandse concurrent Deme zou lamleggen. Daarmee is de strijd rond de Vlaamse baggergroep beslecht.

Officieel dreigde de familie De Cloedt alleen een indirect belang van 18 procent in Deme aan de Nederlandse concurrent Boskalis te verkopen, maar in de praktijk ging het om een strategisch belang. Het pakket gaf recht op een paritair bestuur in de belangrijkste holding boven Deme. Boskalis dreigde, met andere woorden, Deme onbestuurbaar te kunnen maken.

AvH heeft dat belet door in extremis zijn voorkooprecht uit te oefenen. Over de prijs waartegen AvH en CFE de groep De Cloedt uitkopen, bestaat nog discussie. AvH probeert via de rechtbank de vraagprijs van 3,6 miljard frank te reduceren. Het is onzeker of die actie zal slagen. Gisterochtend bleek dat een prodecure in kortgeding een slag in het water was geworden voor AvH.

CFE en AvH houden voortaan elk 48,5 procent aan in Deme. De Gimv blijft met een belang van drie procent de kleinste aandeelhouder, maar kan niet de rol van scheidsrechter spelen. CFE en AvH hebben immers hun lot aan elkaar verbonden.

AvH poogde de afgelopen maanden tevergeefs Deme te laten fuseren met de Nederlandse groep HBG/Ham. HBG onderhandelt nu over een fusie met concurrent Boskalis, maar ook die gesprekken lopen moeizaam.