Terminal Hessenatie
©fdm

ANTWERPEN -- Hessenatie en Noord Natie, de grootste twee overslagbedrijven uit de Antwerpse haven, staan dicht bij een fusie. In het gefuseerd bedrijf worden de Belgische Spoorwegen de derde grote partner. Dat heeft de topman van de NMBS, Etienne Schouppe, gisteren aan De Standaard verklaard. Maar tegelijk hebben zich nog grote buitenlandse havengroepen gemeld als kandidaat-overnemers.

De verwachting is dat tegen eind juni het fusieakkoord op papier staat. Volgens Schouppe zou bij een fusie een beursintroductie in het vooruitzicht wordt gesteld.

Hessenatie en de combinatie Noord Natie/NMBS controleren vandaag zowat de hele containeroverslag in de Antwerpse haven. De containeroverslag in de Scheldehaven kende de jongste jaren een explosieve groei.

Maar intussen voeren grote buitenlandse havengroepen wel de druk op met royale overnamebedragen. De gedelegeerd bestuurder van de Belgische scheepvaartgroep CMB, Marc Saverys, gaf gisteren toe dat een van die concerns bereid is veel geld neer te tellen voor de overname van CMB-dochter Hessenatie.