BRUSSEL -- De Waalse financier Guy Paquot is van plan om zijn beursgenoteerde holdings Bois Sauvage en Surongo te doen samensmelten. Daarmee wordt een nieuwe stap gedaan in de vereenvoudiging van het typische holdingkluwen op de Belgische beurs.

Het nieuws over de geplande fusie kwam gisteren na een tijdelijke schorsing van de handel in Bois Sauvage. Officieel is voorlopig alleen sprake van een ,,onderzoek'' door de raden van bestuur.

Volgens gedelegeerd bestuurder Vincent Doumier wordt uitgegaan van een basisscenario waarbij Bois Sauvage zijn moederholding Surongo opslorpt. ,,De ruilverhoudingen zullen daarbij afhangen van de intrinsieke waarde van beide aandelen. We gaan nu eerst afwachten hoe de markt op deze mededeling reageert, want dat hebben we zelf niet in de hand'', aldus Doumier. De operatie zou tegen einde juni moeten afgerond zijn.

Bois Sauvage noteerde gisteren tegen 149 euro en heeft een intrinsieke waarde (de optelling van de marktwaarde van alle participaties) van 204 euro. De ,,decote'' bedraagt daarmee 27 procent. Een aandeel Surongo noteert tegen 250 euro, of een korting van 22 procent op de intrinsieke waarde van 320 euro.

Het huidige Bois Sauvage -- de naam verwijst naar een straat in Brussel -- is het resultaat van een hele reeks fusies en opslorpingen van verschillende bedrijven in de jaren '80 en '90. Dat gebeurde onder leiding van Guy Paquot, een voormalige vermogensbeheerder die de voorbije dertig jaar een klein beursimperium uitbouwde.

Hij deed dat via een typisch Belgisch -- lees: erg ondoorzichtig -- systeem van ,,getrapte'' holdings, waardoor hij met een minimum aan kapitaal een maximum aan controle kon uitoefenen over zijn participaties. Doordat Paquot vaak lege beursschelpen opkocht, hebben verschillende vehikels een beursnotering. Aan de top van de beursgenoteerde holdingstructuur staat Entreprises & Chemins de Fer en Chine, dat zelf 75 % controleert van Surongo. Dat laatste controleert 50 procent (na volledige verwatering) van Bois Sauvage.

Bois Sauvage is de ,,operationele'' tak die zich de jongste jaren heeft ontpopt van een slapende holding tot een actieve investeringsmaatschappij. Zo werd de holding de controlerende aandeelhouder van de chocolatier Neuhaus, met een belang van 46 %. Bois Sauvage verwierf ook belangen in Bank Degroof (32 %), de Duitse vermogensbank Berenberg (12 %), de schuimenfabrikant Recticel (20 %) en de voedings- en chemieholding Floridienne. De holding controleert ook 5 % van de vastgoedbevak Cofinimmo en heeft aanzienlijke aandelenpakketten in Electrabel, Fortis, Delhaize en Solvay.

Paquot draagt de Belgische verankering van bedrijven hoog in het vaandel. Zo stapte Bois Sauvage mee in het kapitaal van de luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines.

De financier maakte de jongste jaren werk van professionalisering, via een betere financiële communicatie en de opname van Bois Sauvage in de Next Prime-index van Euronext. De vereenvoudiging van de groepsstructuur is een nieuwe stap. Doumier noemt de fusie logisch omdat beide holdings perfect op elkaar aansluiten: de portefeuille van Surongo bestaat in hoofdzaak uit aandelen Bois Sauvage, aangevuld met enkele Amerikaanse vastgoedbelangen (Surongo America).

De stroomlijning volgt op gelijkaardige operaties bij andere beursgenoteerde holdingstructuren, onder meer rond Brederode en de groep Boël.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig