De winst van de Nederlandse uitzendketen Randstad Holding is vorig jaar met 34 procent gestegen, heeft het bedrijf bekendgemaakt op basis van voorlopige cijfers. Niet goed genoeg, vonden de beleggers, en stuurden de koers van het aandeel in Amsterdam naar beneden. Zij hadden gerekend op een winststijging met 38 procent. Het aandeel dook naar 41,9 euro, de laagste koers in vier maanden, waarna het zich weer wat herstelde. Het aandeel sloot op 47 euro, 2,3 euro in het verlies.

Het is het zesde achtereenvolgende jaar dat Randstad een recordwinst realiseert. Over 1998 bedroeg de winst 335 miljoen gulden (6,1 miljard frank). Een stijging met ruim een derde zou neerkomen op 449 miljoen gulden (8,2 miljard frank). Ook de omzet steeg fors, met bijna een derde, naar rond de 12 miljard gulden (219,6 miljard frank).

Vooral nieuw aangekochte bedrijven in de Verenigde Staten (Strategix), Duitsland en Spanje maakten dat de omzet steeg. Ondanks een lagere marktgroei in de voor Randstad belangrijkste niches, was er ook sprake van autonome groei.

De arbeidsmarkten, zowel in Europa als in de VS, worden krap en dat doet onder meer de marketingkosten oplopen. Alle uitzendgroepen gaan daarom op zoek naar nieuwe markten. Randstad zegt de krapte te voelen, maar toch nog in staat te zijn geweest goede medewerkers aan te trekken.

Randstad is de derde uitzendonderneming in de wereld en marktleider in Nederland, België, Duitsland en het zuidoosten van de VS. De groep maakt op 23 februari definitieve resultaten bekend.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig