BRUSSEL -- De investeringsmaatschappij Gimv zegt dat als ze geen 66,7 procent van de aandelen Alpinvest verwerft, ze het bod op Alpinvest terugtrekt. De rol van de grootste aandeelhouder van Alpinvest, het pensioenfonds PGGM, is op zijn minst dubbelzinnig. Ook de politiek mengde zich gisteren in het debat. ,,Geen opbod'', zei minister van Economie Dirk Van Mechelen.

De sleutel tot Alpinvest lijkt onverwacht bij het Nederlands pensioenfonds PGGM te liggen. Tot voor kort nam de Gimv aan dat PGGM afgerond 10 procent van de investeringsmaatschappij bezat en dat de rest van het aandeelhouderschap erg verspreid was. Op de aandeelhoudersvergadering van Alpinvest maandag werd duidelijk dat PGGM niet 10,05 procent maar 24,70 procent bezit van de investeringsmaatschappij tegenover 5 procent nu voor de Gimv.

Woordvoerder Alfred Kool van PGGM zei in een telefonische reactie dat de bijkomende aandelen Alpinvest uitsluitend verworven werden in het derde kwartaal van vorig jaar. De Gimv maakte in november zijn bod op Alpinvest bekend. PGGM kon het belang in Alpinvest in alle stilte verhogen doordat de Nederlandse meldingsplicht erg ruime drempels hanteert. Wie 10 procent gemeld heeft, moet geen nieuwe melding doen zolang hij of zij de kaap van 25 procent niet neemt.

Vanuit die wetenschap lijkt het wel of PGGM tot dezelfde conclusie als de Gimv was gekomen en Alpinvest ondergewaardeerd vond. Heeft het bod van de Gimv dan de plannen van PGGM doorkruist? De positie van PGGM bij Alpinvest is alvast dubbelzinnig. PGGM merkt op dat het bod van de Gimv de waarde van Alpinvest niet reflecteert. PGGM blijkt zelf interesse te hebben in de participatiemarkt. Zo is het pensioenfonds co-sponsor van het buy-out-fonds van Alpinvest, een investeringsfonds dat bedrijfsovernames helpt financieren.

Even interessant is het feit dat PGGM ruim een jaar geleden in Nederland voor spektakel zorgde door samen met het pensioenfonds ABP de investeringsbank NIB op te kopen. NIB is via Parnib een actieve risicokapitaalverschaffer en een concurrent van Alpinvest. Overweegt PGGM een tegenbod op Alpinvest? ,,Dat is een interessante gedachte. We beraden ons momenteel over onze positie, meer kan ik niet zeggen'', reageert Kool die wel kwijt wil dat het niet voor de hand ligt dat PGGM tegen de huidige biedprijs (20,87 euro per aandeel) afstand doet van Alpinvest.

Bij de Gimv merkt directeur Marc Vercruysse op dat er meer synergie is tussen Gimv en Alpinvest dan in het geval van een combinatie NIB en Alpinvest waar de overlapping vrij groot zou zijn. Daar hebben de aandeelhouders van Alpinvest geen boodschap aan doordat Gimv geld biedt en geen aandelen. De Gimv zegt dat ze voor geld koos omdat de plannen anders onvermijdelijk uitgelekt zouden zijn wat de koers van Alpinvest de hoogte zou ingestuwd hebben.

De uitspraak van PGGM, dat de geboden prijs laag is, is alvast van die aard om het bod van de Gimv op Alpinvest te ondermijnen. De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verwijst in haar verzet tegen het bod van de Gimv alvast naar de stellingname van PGGM. De VEB raadde dinsdag de aandeelhouders van Alpinvest aan om te wachten tot de laatste dag van het bod (komende dinsdag) om de aandelen Alpinvest aan te bieden. VEB kleeft een (potentiële) waarde van 38 euro op het aandeel Alpinvest.

Directeur P.P.F. de Vries van de VEB, die de belangen van de kleine aandeelhouders behartigt, zegt dat de publieke stellingname van PGGM vrij uitzonderlijk is. ,,En dat op zich is dan weer erg veelzeggend.'' De kritiek van de VEB en PGGM is volgens specialisten van die aard om het bod van de Gimv te ondermijnen.

,We hebben PGGM duidelijk gemaakt dat we niet van plan zijn ons bod op Alpinvest te verhogen'', zegt Marc Vercruysse, lid van het directiecomité van de Gimv. ,,Dit is een eerlijke prijs.'' Ook de politiek vindt dit. Minister van economie Dirk Van Mechelen zei gisteren dat hij tegen een opbod is en Van Mechelen vertegenwoordigt de hoofdaandeelhouder. Met andere woorden: 30 miljard frank voor Alpinvest en niet meer.

Als de Gimv op minder dan 66,7 procent van Alpinvest blijft steken, gaat de overname niet door. ,,Als we de twee derde niet halen kunnen we de raad van bestuur en de raad van commissarissen niet wijzigen'', zegt Vercruysse. ,,Wat betekent dat het bod dan niet doorgaat.'' Gegeven de kracht van een combinatie Alpinvest/Gimv zou dat een belangrijke gemiste kans zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig