WIESBADEN (dpa) -- De Duitse economie is vorig jaar slechts met 1,4 procent gegroeid, blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse bureau voor statistiek. Dat is de slechtste prestatie sedert 1996, toen de groei maar 0,8 procent bedroeg.

De groeiprestatie van 1999 is een achteruitgang tegenover de 2,2 procent van het voorgaande jaar, dat ook al niet erg denderend was. Volgens Johann Halen, de directeur van het bureau voor de statistiek, is het dieptepunt van de groeivertraging voorbij. In het laatste kwartaal van vorig jaar lag de productie van goederen en diensten in de Bondsrepubliek alweer 2 procent hoger dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

De economische groei in Duitsland werd vorig jaar vooral gedragen door de gezinsbestedingen en de bedrijfsinvesteringen, al waren die minder dynamisch dan in 1998: de groei van de particuliere consumptie viel terug van 2,3 tot 2 procent en die van de investeringen van 9,2 tot 5,1 procent.

De investeringen in de bouw namen verder af, maar de achteruitgang was minder uitgesproken dan het voorgaande jaar. De uitvoergroei zakte van 7 naar 3,8 procent en de invoer nam met 5,8 procent toe, tegenover met 8 procent in 1998.

Duitsland wist vorig jaar het overheidstekort omlaag te brengen van 64,5 miljard mark tot 45,9 miljard mark. Daardoor daalde het tekort in verhouding tot het bruto binnenlands product van 1,7 procent tot 1,2 procent, ruim onder het maximum toegelaten tekort van 3 procent dat geldt voor de landen die lid zijn van de Europese Monetaire Unie.

De meeste conjunctuuranalisten verwachten dat de Duitse economie in 2000 groeit met 3 procent of meer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig