ANTWERPEN -- Vlaanderen moet werk maken van de Nieuwe Economie. Van een maatschappij waarin informatie, kennis en innovatie de motor van economische ontwikkeling worden. Die boodschap droegen het Vlaams Economisch Verbond en de Vlaamse minister-president, Patrick Dewael, gisteren samen uit op de nieuwjaarsreceptie van het VEV.

Voor Karel Vinck, voorzitter van de grootste Vlaamse werkgeversorganisatie, is het ,,vooralsnog te riskant'' om te vertrouwen op de definitieve inruiling van de industriële economie voor de informatiemaatschappij. ,,Is Vlaanderen klaar voor die omschakeling?'' vroeg Vinck zich af.

Het VEV hoopt dat het antwoord komt vanop een Vlaamse Conferentie met bedrijfsleiders, vakbonden, politici, ambtenaren en wetenschappers. Die zouden dit voorjaar een draagvlak moeten creëren om ,,Vlaanderen bij de Europese koplopers te houden''.

Minister-president Dewael zegde zijn volledige medewerking toe aan de Conferentie ,,die op het concept steunt van de actieve welvaartsstaat, zoals in het Vlaams regeerakkoord''. Dewael is bereid het beleid van zijn paars-groen-gele regering bij te sturen als het resultaat van de Conferentie dat vereist.

De VLD-bewindsman bestreed de kritiek van zijn voorganger, CVP'er Luc Van den Brande, dat de huidige Vlaamse regering de door rooms-rood ingezette inhaalbeweging voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek stopzet. ,,Die inhaalbeweging is niet af'', aldus Dewael. Hij belooft nieuwe beleidsimpulsen. Maar eerst gaat hij de bestaande initiatieven evalueren, om een einde te maken aan de ,,versnippering en parallelle subsidiekanalen''.

De klemtoon van het Vlaams economisch beleid moet dus op technologische vooruitgang liggen. En op kennis. ,,Verankering van bedrijven is geen vanzelfsprekendheid meer. Dat hebben de voorbije jaren pijnlijk duidelijk gemaakt. Je kan maar een ding verankeren en dat is kennis. Bedrijven blijven voor Vlaanderen kiezen omdat ze hier de brains vinden'', zegde Dewael daarover.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig