BRUSSEL -- De Nederlands-Amerikaanse kabelmaatschappij UPC, een van de drie bieders op een participatie in Telenet, heeft een bod van ruim 2 miljard gulden (36,6 miljard frank) uitgebracht op de kabelactiviteiten van het energiebedrijf Eneco. ,,De bieding past in UPC's Europese strategie om zo snel mogelijk een heel Europees kabelnetwerk uit te bouwen dat telefonie, video en Internet draagt'', zegt Toon Diegenant van UPC Belgium.

De kabelpoot van Eneco, K & T, heeft kabelinstractuur liggen in de regio's Rotterdam en Dordrecht en een glasvezelnetwerk (een performant netwerk dat als ruggengraat voor telecomnetwerken kan worden gebruikt) in Den Haag. Volgens een mededeling van UPC voert het bedrijf exclusieve onderhandelingen met Eneco over een overname van de kabelactiviteiten en zitten die in een vergevorderd stadium.

De interesse van UPC in Nederland is vergelijkbaar met de interesse voor Telenet bij ons. Diegenant, verkoopsdirecteur voor UPC België, bevestigt dat UPC al verschillende maanden onderhandelt met de aandeelhouders van Telenet over de verwerving van een belang. UPC wacht nu af of de intercommunales, die eigenaar zijn van de kabelinfrastructuur waarop Telenet een telecomnetwerk bouwt, bereid zijn hun infrastructuur te verkopen. De hoogte van het bod -- volgens onze informatie gaat het bod van UPC om 150 miljard frank voor zowel Telenet als de kabelinfrastructuur -- is nog niet definitief bepaald, aldus Diegenant.

UPC overkoepelt in ons land het vroegere TVD/Radio Public, dat vorig jaar ook zijn naam in UPC België veranderde. UPC België heeft al een kabelnetwerk in 3 Leuvense en 7 Brusselse gemeenten en biedt, naast kabeltv-toegang, een eigen betaaltelevisiedienst aan. Bedoeling is om, net als in de andere Europese landen, in België een breedbandkabelnetwerk uit te bouwen. In België werken er 120 mensen.

UPC staat genoteerd op de Nasdaq in de VS en op de Amsterdamse beurs. Zestig procent van de aandelen is in handen van het Amerikaanse UnitedGlobalCom. Microsoft heeft een belang van ongeveer 7,8 procent.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig