BRUSSEL -- De Prior-zegel van De Post is een succes. Volgens een eerste raming van De Post kleeft er op iets meer dan de helft van de brieven een Prior-zegel. ,,Dat is beter dan verwacht maar we moeten voorzichtig zijn'', nuanceert Post-woordvoerder François Dorrekens. ,,De oude zegels die als Prior beschouwd worden tellen mee.''

Een Prior-zegel kost 49 eurocent, een gewone 41. De Prior-behandeling verzekert dat je brief ter bestemming komt de dag nadat je hem post.

Dat systeem is nog niet waterdicht. ,,We kregen al enkele honderden klachten binnen van klanten van wie de brief niet op tijd was. We betalen hen een Prior-zegel als schadevergoeding'', legt Dorrekens uit.


Brussel X
Ondanks dit succes mort het personeel van het sorteercentrum Brussel X. Er zijn te weinig bakken om de post in op te slaan, zowel voor de Prior- als voor de gewone zendingen. ,,Er waren 25.000 bakken beloofd, we hebben er maar 5.000 gekregen'', legt Daniël Bogaert van de liberale vakbond uit, ,,die zitten dag aan dag eivol. Het personeel is dat beu.''

,,De drukte van de kerstkaartjes komt er aan. Als de situatie niet verbetert overwegen wij een staking'', waarschuwt Bogaert.

De directie haast zich om te zeggen dat ze het probleem erkent. ,,Deze week nog arriveren er 5.000 bakken en volgende week nog eens zoveel.

Daarmee zouden de ergste problemen van de baan moeten zijn'', sust Dorrekens.

Brussel X is het grootste sorteercentrum van het land. Dagelijks worden er drie miljoen poststukken verwerkt. In de eindejaarsperiode komt daar tot veertig procent extra bij.