BRUSSEL -- De reddingsboei die de de holding Deficom Radio 4FM toewerpt, komt niets te vroeg. 4FM heeft dringend geld nodig. Deficom gaat daarbij de financiële lead nemen en neemt ook de controle. Het financiehuis Thesaurus bracht Deficom aan als aandeelhouder nadat bleek dat de uitgevers weinig interesse zouden betoond hebben.

De Brusselse holding Deficom, die al een participatie heeft in radio NRJ, staat op het punt de besprekingen af te ronden om het aandeel van Think Media in 4FM over te nemen. Daarmee moest een einde komen aan de ellende die de zendgemachtigde radio van bij het begin meemaakte door de perikelen van Think Media en zijn voorzitter Maurice De Velder.

Donderdagavond zag het er nog even naar uit dat de overnameplannen zouden worden gedwarsboomd door de onverwachte vrijlating van De Velder. De directie van Think Media liet echter weten niet bij machte noch bereid te zijn de 4 miljoen euro borg voor de voorlopige invrijheidstelling van haar voormalige topman te betalen, waarop die opnieuw in de cel verdween.

De besprekingen die al maanden aan de gang zijn werden voorbereid door Thesaurus konden dus doorgaan. Ex-VT4-topman Carlo Gepts maakt deel uit van de financiële groep Thesaurus.

Vrijdagavond werd nog over punten en komma's gediscussieerd, zodat naar alle verwachting het akkoord maandag of dinsdag kon worden ondertekend.

Met een participatie van 50 procent plus 1 komt de controle over 4FM nu in handen van Déficom, waarin ook de Brusselse Gewestelijke Investeringsmaatschappij participeert. Think Media had daarentegen slechts 50 %.

Déficom, gelieerd aan de groep Défi, verkocht eerder zijn participatie in Canal+, voor dit bedrijf te lijden kreeg van de val van de Franse superholding Vivendi. De Antwerpse zakenman Tony Gram nam eerder een participatie van 10 % in Think Media.

Bij 4FM wordt opgelucht gereageerd nu zich een nieuwe ernstige partner heeft aangediend. De zender, die werd opgericht door Stefan Ackermans (ex-Studio Brussel), Dirk Guldemont (ex-Radio Donna), Wim Weetjens (ex-Studio Brussel) Jan Caerts (ex-Radio Contact) en de beursgenoteerde mediagroep Think Media, kreeg op 6 september 2001 zijn licentie en ging op 1 november van dat jaar in de ether, maar kampte al snel met personeelswissels en een chronisch geldgebrek. Toen ook de omroep ook nog geconfronteerd werd met onbetaalde facturen van andere bedrijven waarin De Velder participeerde kwam de hele structuur in gevaar.

Met de verkoop komt een einde aan de ambitie van Think Media om uit te groeien tot een volwaardige Vlaamse multimedia-groep. De Think Media-bladen P-Magazine en Ché staan overgens nog steeds in de etalage.

De aandelen van de beursgenoteerde mediagroep Think Media werden vrijdag abnormaal druk verhandeld. Er gingen meer dan 200.000 aandelen over de toonbank, tegen hooguit enkele tientallen op normale dagen. Het aandeel kan dergelijk volume niet slikken zodat het onvermijdelijk om een blokorder ging dat buiten de beurs om werd verhandeld.

Jan Caerts van 4FM weigerde gisteren commentaar op de transactie. ,,Ik ben gebonden door geheimhouding'', zei Caerts. Philippe Lhomme, gedelegeerd bestuurder van Déficom reageerde niet op telefoontjes.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig