AMSTERDAM (anp) -- De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de Nederlandse beurswaakhond, heeft bij justitie aangifte gedaan tegen Cor Boonstra, de vroegere voorzitter van Philips, wegens zijn handelwijze met aandelen Ahold.

De oud-Philips-topman verkocht aandelen Ahold in een zogenoemde gesloten periode, in dit geval de periode voorafgaand aan de publicatie van de halfjaarcijfers. Commissarissen van een bedrijf mogen in die periode niet handelen in aandelen van het betreffende bedrijf. Ten tijde van het handelen van Boonstra was hij commissaris bij Ahold. Dat hebben de STE en het Openbaar Ministerie dinsdag bevestigd.

Als de STE denkt dat iemand 'verkeerd' heeft gehandeld in aandelen, kan de toezichthouder een aantal dingen doen. ,,We kunnen iemand waarschuwen, een boete geven of aangifte doen'', verduidelijkt een woordvoerder.

In het geval van Boonstra is besloten aangifte te doen. ,,Omdat er sprake was van verstoring van de rechtsorde'', aldus de STE. De woordvoerder wil verder niet inhoudelijk op de aangifte ingaan. Ook het OM wil niets kwijt over het verdere verloop van de zaak tegen Boonstra.

Boonstra kwam eerder dit jaar in opspraak door vermeende handel met voorkennis in aandelen Endemol. Zijn vriendin Sylvia Toth was commissaris bij dat bedrijf. Ook naar deze zaak loopt een strafrechtelijk onderzoek.