BRUSSEL -- De overstap van zes vennoten van het advocatenkantoor De Bandt Van Hecke Lagae & Lösch naar het Nederlandse kantoor Loyens werd in een recordtempo bezegeld. ,,Zodra het duidelijk was dat de fusie gebaseerd zou zijn op een centralistische aanpak vanuit Londen, hebben we contact gezocht met de mensen van Loyens'', zegt Roel Nieuwdorp. In één maand was de zaak rond.

,,Het was vollop zomer toen de mensen van De Bandt ons contacteerden'', zegt Christian Chéruy, advocaat van Loyens & Volkmaars dat zijn naam wijzigt in Loyens. ,,Toch hebben we een stemming kunnen organiseren bij de 96 vennoten'', zegt Chéruy. Die kozen voor een volmondig ja op de vraag of het fiscale kantoor Loyens zich in België via enkele vennoten van De Bandt moest versterken in ondernemingsrecht.

Volgens Chéruy had het Nederlandse voorbeeld de weg daartoe geëffend. Twee jaar geleden viel de Nederlandse tak van het Beneluxkantoor Loeff Claeys Verbeke uiteen in een deel dat naar het Britse Allen & Overy overstapte en een deel dat aansloot bij het fiscale kantoor Loyens. Dat wijzigde toen zijn naam in Loyens & Loeff. Een naam die op termijn veranderd wordt in Loyens.

In België is het kantoor Loyens het product van de fusie met het fiscale kantoor Tournicourt Vanistendael. Pogingen om in ondernemingsrecht door te breken, verliepen erg moeizaam. De aansluiting van de zes vennoten van De Bandt vormt de belangrijkste versterking sinds de fusie. Het aantal medewerkers dat mee overstapt, staat nog niet helemaal vast, maar verwacht wordt dat (inclusief vennoten) minstens 15 personen overstappen op een totaal van 425 bij De Bandt (waarvan 225 advocaten).

De Bandt, het grootste advocatenkantoor in België, start morgen de stemming over de fusie met het Britse Linklaters. Dat past in de uitbouw van Linklaters van het concept ,,global firm'', grote internationale kantoren die de klanten een concept van ,,one stop shopping'' kunnen aanbieden.

Roel Nieuwdorp, oorspronkelijk één van de drijvende krachten achter de fusie met Linklaters, koos samen met enkele getrouwen om niet in het fusieconcept te stappen maar aansluiting te zoeken bij Loyens. Daar ziet hij de uitbouw van de tak ondernemingsrecht als een mooie uitdaging. ,,Er is plaats voor verschillende concepten in de markt. De klanten zullen tot dezelfde conclusie komen.''

Nieuwdorp haakte pas in de slotfase af. ,,Ik kon me niet terugvinden in het concept dat uiteindelijk uit de bus kwam. De grote Britse kantoren evolueren naar een transactiepraktijk. De verrichting staat centraal terwijl ik geloof in een relatiekantoor. Je moet de operationele vrijheid hebben om je klant op de beste manier te bedienen. Bij globale kantoren bepaalt een strakke centralistische leiding de prioriteiten.''

Bij De Bandt ervaart men de problematiek anders. ,,Het management van De Bandt blijft een exclusief Belgische aangelegenheid. Het fusieconcept gaat uit van het beste van twee werelden: sterke internationale slagkracht gekoppeld aan een sterke lokale marktpositie.'' Voor Loyens betekent de versterking dat het kantoor moet uitkijken naar een nieuwe locatie en dat er een basis gelegd wordt om naast een fiscale poot een tak ondernemingsrecht uit te bouwen.