© rtr
BRUSSEL (bloomberg, belga, eigen berichtgeving) -- De directie van Sabena heeft de vakbonden voorgesteld het gerechtelijke vonnis van vrijdag niet uit te voeren, maar verbindt daar voorwaarden aan. De vakbonden en piloten achten die voorwaarden ,,onaanvaardbaar''. Zij eisen bovendien de formele intrekking van de rechtsvordering. De gesprekken zijn alweer stilgevallen.

Vakbonden en piloten van Sabena hebben gisteren formeel beroep aangetekend tegen het vonnis van de Brusselse rechter om een dwangsom te eisen bij elke stakingsactie van piloten. Het Sabena-verzoeningsvoorstel was voor hen totaal ontoereikend.

De Sabena-directie zegt het vonnis niet te zullen betekenen als alle partijen terug aan tafel gaan zitten, er consensus komt om het businessplan tegen eind september af te ronden en er sociale vrede blijft tijdens de onderhandelingen.

Voor Inge Vervotte (ACV) is dat onaanvaardbaar. ,,We kunnen ons niet engageren om de sociale vrede gedurende het hele verloop van de onderhandelingen te respecteren'', luidde het. Ook de belofte om tegen 30 september de onderhandelingen te beëindigen, is volgens Vervotte niet doenbaar. ,,We kunnen ons niet engageren in de plaats van de piloten.''

Het ACV verspreidde gisteren een officiële reactie op het stakingsverbod. ,,Die uitspraak is meteen twee bruggen te ver'', stelt het ACV. De rechter tast ,,het stakingsrecht zelf aan''. Het bestuur ondersteunt voor honderd procent de eis van de Sabena-vakbonden om elke gerechtelijke actie te stoppen.

De piloten hebben al eerder gezegd dat ze hun acties voortzetten zolang Sabena niet ingaat op hun eisen.

Gisteren was Richard Branson, de topman van Virgin, de moedermaatschappij van Virgin Express, op bezoek in Brussel. Virgin Express Holding vraagt dat Sabena gedwongen wordt zijn verlieslatende routes op te geven omdat de Belgische luchtvaartmaatschappij alweer een inbreng van staatsgeld krijgt om te verhinderen dat ze failliet gaat.

Sabena werkt op enkele bestemmingen samen met Virgin Express, maar is in de eerste plaats een concurrent van Bransons maatschappij op Europese bestemmingen. ,,Sabena verliest geld op routes die wij vliegen. Zij zouden die routes moeten sluiten en ons die laten vliegen'', zei Branson. ,,In de plaats daarvan blijft de staat de maatschappij geld toestoppen en maakt hij het ons moeilijk om winst te maken.''

De Europese Commissie moet zich binnenkort uitspreken over de staatssteun. Investeren is toegelaten als aangetoond wordt dat een privé-aandeelhouder dezelfde beslissing zou nemen.