BRUSSEL -- De verwoestende aanslagen in de Verenigde Staten hebben ook de aandelenkoersen van de grote verzekeringsmaatschappijen onderuit gehaald. De financiële markten vrezen dat de verzekeraars zullen worden geconfronteerd met grote schadeclaims.

De aanslagen joegen een schok door de financiële markten. De verzekeringssector kreeg de ergste klap te verwerken. Beleggers vrezen dat de eventuele schadeclaims een stevige hap uit de winsten van de verzekeraars kunnen nemen.

De aandelenkoers van de Franse maatschappij Axa, die een beduidende aanwezigheid heeft in de Verenigde Staten, verloor niet minder dan 16,7 procent. De Duitse groep Allianz zakte met 14,6 procent. De herverzekeringsmaatschappij Münich Re keek aan tegen een verlies van 17,7 procent en bij Swiss Re ging er 14,7 procent af. De Nederlandse groep ING, waarvan de BBL een onderdeel is, zag haar koers met meer dan 10 procent naar beneden duiken.

In Brussel moest Fortis 4 procent prijsgeven. Ook Fortis heeft activiteiten in de VS, maar volgens woordvoerster Hilde Junius is de Belgisch-Nederlandse verzekeringsgroep niet blootgesteld aan directe risico's met betrekking tot de ramp. ,,Wij zijn in de VS niet actief in dat soort verzekeringen'', zegt ze. Fortis heeft wel een kantoor in Manhattan maar de medewerkers blijken ongedeerd te zijn.

De pandoering die de verzekeraars gisteren kregen op de beurs, is vooral te wijten aan een paniekreactie bij de beleggers. Axa en Allianz zegden nog te onderzoeken hoe groot hun blootstelling is aan het risico. ,,Grote buildings zoals het WTC in New York worden verzekerd door een hele groep verzekeraars'', reageerde de woordvoerder van Axa tegenover het persbureau Bloomberg. ,,Bovendien zijn die verzekeraars op hun beurt herverzekerd.''

Hij geeft toe dat het om een ontzaglijk schadegeval gaat. De schade loopt in de miljarden dollar. Volgens Robert Hartwig, hoofdeconoom van het Verzekerings Informatie Instituut in New York, een ooggetuige van de ramp, zal de schade hoger oplopen dan de 3 miljard dollar (3,3 miljard euro of 133,5 miljard frank) betaald voor de ramp met het Piper Alpha-olieplatform in de Noordzee in 1988, tot dusver het duurste schadegeval in de verzekeringsgeschiedenis, natuurrampen buiten beschouwing gelaten.

Maar de Axa-woordvoerder is van oordeel dat de impact voor de individuele verzekeringsmaatschappijen beperkt zal zijn, omdat iedereen een klein deel van het risico dekt. Bovendien is nog niet duidelijk of de schade veroorzaakt door terroristische aanslagen door de verzekeringspolis uitdrukkelijk is uitgesloten. Na de bomaanslag op het WTC in 1993 betaalden verzekeraars in elk geval verscheidene honderden miljoen dollar schadevergoeding.

De Londense verzekeringsmarkt Lloyd's dreigt eveneens diep in de portemonnee te moeten tasten. De leden van Lloyds zijn bijzonder actief inzake Amerikaanse verzekeringscontracten en inzake de verzekering van vliegtuigen.

Volgens een woordvoerder van Swiss Re zal het enkele dagen duren om een eerste schatting van de schade op te maken.