De non-ferrogroep Union Minière is de jongste weken aan een opmerkelijke klim bezig op de Brusselse beurs. Sinds de technologieaandelen een beetje uit zwang zijn, lijken de beleggers opnieuw wat meer belangstelling te hebben voor een ,,oud'' bedrijf zoals Union Minière.

Het aandeel won gisteren opnieuw meer dan zes procent tot 38,15 euro. Ter vergelijking: begin maart werd voor Union Minière nog amper 30 euro betaald. Het aandeel staat nu opnieuw iets hoger dan een jaar geleden, maar daarmee doet Union Minière wel dik tien procent dan de Bel 20-index, waarvan het deel uitmaakt.

De gestage klim van de non-ferrogroep op de beurs heeft te maken met de verbeterende winstvooruitzichten. In maart luidde het nog dat de winst in 2000 35 procent hoger zou liggen dan het afgelopen jaar, op de aandeelhoudersvergadering woensdag deed de directie er nog een schep bij: het wordt een winstklim van 60 procent tot 4,5 miljard frank. De hoge dollarkoers is niet vreemd aan die uitstekende winstvooruitzichten, net als de stevige metaalprijzen.

Het ziet er naar uit dat Union Minière stilaan de vruchten kan beginnen oogsten van het herstructureringsplan dat de onderneming de voorbije jaren doorvoerde. Dankzij het opnieuw aanknopen met winst, kan Union Minière ook opnieuw gaan denken aan externe groei. Verschillende overnamedossiers worden bestudeerd.

Bank Degroof trok zijn winstvooruitzichten voor Union Minière voor 2000 en 2001 alvast op. De analisten van de bank geven Union Minière een koopadvies mee. Ze zien nog heel wat stijgingspotentieel voor het aandeel, omdat het nogal ongeveer een kwart goedkoper is dan zijn Europese sectorgenoten.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.