BRUSSEL -- De door grote beleggers gehate Stamp Duty , een Britse taks op beursverrichtingen, zal misschien sneuvelen als gevolg van de Brits-Duitse beursfusie. Momenteel worden alle transacties in aandelen van Britse bedrijven -- ook als ze in een ander land plaatsvinden -- belast met een eenvormige taks van 0,5 %.

De Stamp Duty zou een hinderpaal kunnen worden voor Britse aandelen. Wanneer die op één beurs noteren met Duitse sectorgenoten, zullen beleggers immers eerder naar een Duits aandeel grijpen om de taks te ontlopen. Bovendien zou men afgeleide producten naar Duits recht kunnen ontwerpen die de koers weerspiegelen van een korf Britse aandelen, maar waarop geen beurstaks moet worden betaald. De Londense beurs lobbyt daarom druk bij de Britse regering om de Stamp Duty af te schaffen.

Zwitserland kent een identiek systeem, maar daar kondigde de regering onlangs aan dat de taks (0,075 % voor koper en verkoper) zal worden afgeschaft. In ons land bedraagt de taks op beursverrichtingen 0,17 % voor aandelen.