ZÜRICH (reuters, eigen berichtgeving) -- De Zwitserse effectenbeurs (SWX) bevestigde een bericht dat ze ,,intensieve'' gesprekken voert met Tradepoint. Dat is een ,,virtuele'' beurs die vanaf juli begint met de handel in Europese steraandelen. De Europese beurzenstrijd krijgt daarmee een nieuwe, verrassende wending.

Er gaat geen dag voorbij zonder dat ergens gesprekken over beursallianties of fusies uitlekken. Gisteren bracht het Zwitserse weekblad Weltwoche nieuws over een verregaande samenwerking tussen SWX en Tradepoint. Die laatste is een zogenaamde ECN, een elektronisch netwerk waarlangs institutionele beleggers grote aandelenpakketten kunnen verhandelen.

Tradepoint is al enkele jaren actief in Britse aandelen, maar wil op 10 juli van start gaan met een Europees offensief om zo'n 300 topaandelen te laten verhandelen. Volgens Weltwoche zal daarvoor het EBS-tradingsysteem van de Zwitserse beurs worden gebruikt.

Het zou alvast verklaren waarom de Zwitsers zo nonchalant reageerden op de onlangs aangekondigde fusies van de grote Europese beurzen tot Euronext (Parijs/Amsterdam/Brussel) en iX (Frankfort/Londen). Woordvoerder Leo Hug van SWX wilde alleen kwijt dat er ,,met veel mogelijke partners wordt gepraat en dat er intensieve gesprekken zijn met Tradepoint''. Hij sloot ook niet uit dat SWX technologische kennis levert aan ,,een toekomstig pan-Europees platform''. Dat kan bijna alleen maar Tradepoint zijn, want alle andere pan-Europese beurzen hebben al eigen technologie of gaan die zelf ontwikkelen.

Voor de Zwitsers is een samenwerking met Tradepoint aantrekkelijk omdat ze zo hun zelf ontwikkelde computersysteem kunnen commercialiseren. Voor Tradepoint biedt het EBS-systeem het voordeel van een verregaande integratie met de technische afwikkeling van transacties (clearing en settlement). Het is daardoor goed geschikt voor grensoverschrijdende transacties in verschillende munten, tegen een kostprijs die naar eigen zeggen tot 80 procent lager is dan bij andere systemen.

Het zou betekenen dat Tradepoint een beroep doet op de Zwitserse settlement-organisatie SegaInterSettle (SIS), die belangrijke troeven heeft. Zo werkt SIS aan een soort ,,transactiebank'' die de hele effectenadministratie van de grote Zwitserse banken zou overnemen, wat een aanzienlijke besparing voor die banken inhoudt. Daarnaast sloot SIS met het Britse Crest akkoorden af om een pan-Europese settlement-dienst uit te bouwen.

Een alliantie tussen SIS en Tradepoint is ook plausibel als je weet dat beide instellingen mee gecontroleerd worden door de grote Zwitserse banken UBS en Crédit Suisse. Zij willen Tradepoint uitbouwen tot een eigen alternatieve beurs die de gevestigde beurzen onder druk moet zetten om hun kosten te verlagen. Ook andere banken -- waaronder Morgan Stanley, JP Morgan en Deutsche Bank -- en informatieleverancier Reuters participeren in Tradepoint.

Hug sloot niet uit dat SWX alsnog aansluiting zoekt bij iX. Samen met de Duitse beurs delen de Zwitsers al de controle over de Europese derivatenbeurs Eurex, die de SWX-technologie al gebruikt. Ook het Duitse Xetra-systeem is ultiem gebaseerd op de SWX-technologie, onderstreept Hug.