Wie besloten heeft om de rit op de beurzen helemaal uit te zitten, moet bijzonder goed bestand zijn tegen wilde bewegingen. Na een duik met meer dan vijf procent van Nasdaq op woensdag en aansluitende dalingen in Azië, was het in Europa aanvankelijk nagelbijten. Maar de start van Wall Street bracht redding, want de Amerikaanse beurzen herstelden 's ochtends een flink deel van de opgelopen schade.

Brussel sloot na een op-en-neer-zitting met 0,18 procent winst af. Het beste aandeel in de Bel-20 was Union Minière, met liefst 7,69 procent winst tot 38,5 euro. Maar het was vooral Fortis dat de verliezen van andere aandelen afdekte. Het bankaandeel werd 1,85 procent duurder tot 27,5 euro.

Delhaize liet drie procent liggen tot 61,4 euro en Agfa-Gevaert verloor 2,87 procent tot 20,34 euro. IBA bereikte met een koers van 36,01 euro zijn laagste peil sinds januari vorig jaar.

Buiten de index onderscheidde de scheepvaartgroep CMB zich opnieuw met 5,66 procent winst tot 56 euro. De wasmachinefabrikant LSG deed nog beter met 8,1 procent winst tot 28,95 euro, en Dolmen tekende zelfs 10,19 procent winst op tot 20,66 euro. Duvel Moortgat deed er 5,33 procent bij tot 26,5 euro, Brantano werd 4,27 procent duurder tot 72 euro en Ontex ging 4,32 procent vooruit naar 68,85 euro.

Op Euro.NM deed alleen Arthur het opvallend goed met een stijging van 6,33 procent tot 11,75 euro. Op Easdaq stond Bricsnet in de schijnwerpers met 6,17 procent winst tot 24,95 euro. Melexis klom dankzij goede resultaten met 4,52 procent tot 17,35 euro. L&H verloor 4,95 procent tot 96 euro.

New York werd gered door de bekendmaking van een minder sterk dan verwacht cijfer over de kleinhandelsverkopen in april. De markt houdt al wel rekening met een renteverhoging volgende week van 50 basispunten, maar analisten hopen dat dat voorlopig de laatste verhoging zal zijn. Voor meer duidelijkheid over de inflatiespanningen is het echter wachten tot morgen, op de bekendmaking van de producentenprijsindex.

Tokyo werd door het woensdagverlies in New York teruggeslagen tot onder de drempel van 17.000 punten, voor de eerste keer sinds september 1999. Vooral de grote technologieaandelen lagen in de vuurlijn.

Frankfort kon het verlies voor de Dax van woensdag grotendeels herstellen, met een klim van liefst 7,22 procent voor Deutsche Telekom tot 65,2 euro. Er wordt gefluisterd dat een voor volgende maand geplande aandelenuitgifte van het telecombedrijf zal worden uitgesteld, maar een woordvoerder ontkende dat.

Ook Parijs reageerde opgelucht op het Amerikaanse kleinhandelscijfer. Tijdens de handel zakte de CAC-40 tot 6.162 punten, om uiteindelijk te sluiten op 6.380. De IT- en software-aandelen deden het vrij goed, met 6,58 procent winst voor Cap Gemini.

In Amsterdam was de winst heel wat kleiner, maar dat gold ook al voor het verlies van woensdag. De financiële aandelen deden het relatief slecht, maar defensieve sectoren zoals distributie en voeding presteerden opnieuw beter dan de index.

Het ,,goede'' nieuws uit de VS én een verzwakking van het pond tegenover de euro stuwden de beurs van Londen 2,4 procent hoger. Vodafone Airtouch deed zijn duit in het zakje met een stijging van 6,2 procent. Oliereus BP Amoco zag zijn aandeel 3,2 procent stijgen.