NEW YORK (bloomberg) -- De crash van vele internetaandeeltjes heeft onverwacht positieve gevolgen voor de grote zakenbanken in Wall Street. Er is een einde gekomen aan de overstap van topbankiers naar dotcom-bedrijfjes, nu die laatsten niet meer met aanlokkelijke aandelenopties kunnen zwaaien.

Donaldson, Lufkin & Jenrette garandeert gedurende twee jaar de uitbetaling van een bonus aan zijn jonge werknemers. Bij Crédit Suisse First Boston krijgen alle werknemers extra vakantiedagen voor hun huwelijksreis en de bankiers mogen één tot drie maanden met betaald verlof. Salomon Smith Barney huurde zelfs een legertje conciërges in die allerlei huishoudelijke klusjes opknapten voor de werknemers.

Het zijn maar enkele van de talloze maatregelen waarmee de grote banken in Wall Street er de voorbije weken in slaagden de overstap van personeel naar beloftevolle dotcom-bedrijven af te remmen. Maar geen enkele gunstmaatregel bleek even efficiënt als de plotse duik van de internetaandelen.

Aandelenopties van dotcombedrijven zijn nu een stuk minder aantrekkelijk geworden, en snel rijk worden bij een beursintroductie is er ook al niet meer bij. ,,De uitstroom van talent is gestopt'', zegt directeur Joe Roby van Donaldson, Lufkin & Jenrette. ,,Nu de markt lager staat, denken de mensen twee keer na.''

Beloftes over een steile klim op de carrièreladder en 10 miljoen dollar en meer in jaarlijkse bonussen volstonden de voorbije maanden niet meer om het personeel in Wall Street bij te houden. Met aandelenopties van een dotcom die naar de beurs ging, kon je immers in één dag miljardair worden. Als gevolg daarvan steeg het personeelsverloop bij de grote banken dit jaar met 20 %. Zo'n 16 % van de werknemers stapte over naar andere banken of verliet de sector helemaal.

De leegloop is nu niet alleen gestopt, sommigen keren zelfs naar hun vertrouwde stal terug. Michael Stanek bijvoorbeeld gaf in februari zijn goedbetaalde job als Microsoft-analist bij Lehman Brothers op om directeur te worden bij Garage.com. Twee maanden later zat hij al terug op zijn stoel.

,,Sommige mensen beseffen dat hun nieuwe job niet zo interessant en veelbelovend is als ze dachten'', zegt Ben Bisconti, manager van Crédit Suisse First Boston in het Californische Palo Alto. Volgens Bisconti waren jonge bankiers een half jaar geleden nog erg jaloers op hun vrienden die, dankzij hun participatie in kleine startups, tot 10 miljoen dollar in aandelenopties bezaten. ,,Nu zijn de opties van dezelfde maatjes maar 700.000 dollar meer waard. Bovendien moeten ze nog vier jaar wachten om ze te incasseren en tegen dan zijn ze misschien niets meer waard.''

Ook de banken zelf maken het voor hun werknemers aangenamer om te blijven. In zowat elke grote bank mogen de werknemers tegenwoordig in vrijetijdskledij werken, werden de maaltijdvergoedingen opgetrokken en is men soepeler met andere voordelen.

Vooral voor de jonge werknemers willen de banken wel eens hun nek uitsteken. Toen de jongeren bij Salomon Smith Barney zich er collectief over beklaagden dat ze door hun bazen ,,misbruikt'' werden, kregen ze meteen een nieuwe koffielounge , een snellere uitbetaling van onkosten, nieuwe pagers en een bonus tot een paar honderdduizend frank voor het aanbrengen van nieuwe medewerkers.