BRUSSEL (reuters) -- De Europese commissaris voor Concurrentiezaken, Mario Monti, liet er gisteren geen twijfel over bestaan dat de Europese autodistributie ingrijpende veranderingen te wachten staan. De autodistributie geniet nu van een uitzonderingsregime op de Europese concurrentieregels, maar dat loopt af tegen eind 2002.

Op een conferentie van autoproducenten zei Monti dat het huidige regime, waarbij alleen officieel erkende dealers auto's van een bepaald merk mogen verkopen, zijn doelstelling grotendeels gemist heeft en dat het gebaseerd is op ,,twijfelachtige'' veronderstellingen. Het stelsel werd ingevoerd in 1985 en werd bijgestuurd in 1995.

Het aantal antitrust-onderzoeken dat de Commissie de voorbije jaren in gang zette in de sector bewijst volgens Monti dat het regime niet goed werd toegepast door de producenten. ,,En dat wangedrag zal natuurlijk ook een rol spelen bij de evaluatie die bezig is''.

Volkswagen is al veroordeeld tot een boete van 102 miljoen euro omdat het maatregelen had genomen om te voorkomen dat mensen uit een land van de Europese Unie een auto zouden gaan kopen in een andere lidstaat, waar de prijzen lager liggen. Er lopen onderzoeken naar gelijkaardige praktijken bij onder meer Renault en DaimlerChrysler.