SOFIA (afp, belga) -- Bulbank, de grootste commerciële bank van Bulgarije, komt in handen van een consortium gevormd door de Italiaanse bank Unicredito en de Duitse verzekeringsgroep Allianz. De Belgische KBC, die ook kandidaat was, valt buiten de prijzen.

Bulbank wordt geprivatiseerd. De Bulgaarse minister van Economie, Peter Jotev, deelde mee dat de bank verkocht wordt aan Unicredito en Allianz. Dit Italiaans-Duitse consortium kreeg de voorkeur op de Grieks-Franse combinatie Kanovas-Crédit Agricole. KBC kwam als derde uit de bus.

KBC zegt nog altijd belangstelling te hebben voor de Bulgaarse markt, maar er momenteel geen concrete opportuniteiten meer te zien. KBC is al aanwezig in Polen, Tsjechië, Slovakije en Hongarije. Het is de westerse bank met de grootste aanwezigheid in Centraal- en Oost-Europa.

Het consortium Unicredito/Allianz krijgt onderhandelingsexclusiviteit tot 16 juni. Zijn de onderhandelingen dan niet rond, dan kan de Bulgaarse overheid met de andere kandidaten gaan praten. Minstens 65 procent van Bulbank wordt geprivatiseerd. Er werden al vier Bulgaarse banken geprivatiseerd.