BRUSSEL -- De vakbonden van de supermarkt- en hypermarktketen GB hebben een nationale stakingsaanzegging ingediend voor zaterdag 20 mei. Het gaat om de eerste nationale stakingsdreiging sinds 1993, het jaar waarin GB massaal herstructureerde. De werknemers eisen het behoud van de loonpremie.

Geen winst, geen premie, is de boodschap van de directie van GB, maar zo hebben de vakbonden het niet begrepen. Volgens hen manipuleert moedergroep GIB de cijfers. ,,De groep haalt 1,7 miljard frank winst. Men heeft de winstgevende delen afgesplitst en GB met de verliezen achtergelaten'', zegt Hugo Vanderelst van de LBC.

De supermarktdivisie van GB boekte afgelopen jaar een verlies van 828 miljoen frank terwijl meer dan de helft van de groepswinst afkomstig was van de vastgoeddivisie. Volgens de vakbonden is die winst in belangrijke mate afkomstig van de huurlasten die GB afdraagt aan de vastgoedzuster.

De directie van GB zegt echter dat GB door de verliezen geen dividend kon betalen aan de moedermaatschappij waardoor het personeel ook geen recht heeft op een winstpremie. De bonden, die over een loonpremie spreken omdat er sociale bijdragen op geheven worden, volgen die redenering niet.

Afgelopen zaterdag braken al acties uit in bijna de helft van de GB-winkels in Wallonië. Een poging van de bonden om de afgelopen twee dagen de directie via een verzoeningsvergadering tot toezeggingen te brengen, is gisterenmiddag mislukt. Daarop hebben de bonden een stakingsaanzegging ingediend voor volgende zaterdag. In Wallonië wou de basis deze zaterdag al massaal dicht gaan, maar de bonden wilden de sociale verkiezingen van dinsdag en woensdag niet te veel compromitteren. Ook de eerder door de socialistische bond BBTK-SETCa aangezegde actie in Brussel-Halle-Vilvoorde vervalt omdat de bond zich achter de nationale actie schaart.

Volgens Vanderelst is de loonpremie goed voor 10.000 frank (5.000 frank na heffingen) per werknemer. ,,Een belangrijk bedrag als je de lonen in de detailhandel kent.'' De bonden klagen erover dat van het personeel steeds meer inspanningen worden gevraagd zonder dat er een lichtpuntje is aan het einde van de tunnel. Sinds enkele maanden is er sprake van een verharding van het sociaal klimaat bij GB. Het is van 1993 geleden dat de vakbonden van GB zover gingen om een nationale stakingsdag te organiseren. In dat jaar saneerde GB enkele duizenden banen weg zonder dat de rendabiliteit hersteld werd. Van het verlies van ongeveer 828 miljoen frank bij GB is ongeveer de helft te wijten aan de GB Partners (ex-Unic en Nopri).

Als GB er binnen twee jaar niet in slaagt de winst te herstellen, dreigt het ingevolge vroegere afspraken in handen te vallen van de groep Carrefour.