BRUSSEL -- Duizenden Argentijnen troepten gisteren samen bij de wisselkantoren om met hun peso's dollars te kopen. Ze hadden haast, want ze vreesden dat de dollar met het uur duurder zou worden, nu de wisselkoers voor het eerst sinds elf jaar geheel is vrijgelaten. President Eduardo Duhalde hoopt dat de prijsstijging van de dollar en van essentiële producten niet uit de hand loopt. Hij rekent daarvoor op miljardenhulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In tijden van onzekerheid klampen de Argentijnen zich vast aan de dollar als aan een reddende ark van Noë. Ze kopen met hun peso's zoveel mogelijk greenbacks om hun spaargeld te redden. Uit vrees dat producten die ze in peso betalen, later duurder zijn, gaan ze hamsteren. Zoiets maakt de dollar nog duurder en wakkert prijsstijgingen verder aan, met mogelijke hyperinflatie tot gevolg.

De regering hoopt dat ze dit binnen de perken kan houden, nu banken en wisselkantoren weer open zijn gegaan en de koers van dollar en peso onder druk van het IMF geheel aan marktkrachten is overgelaten.

Het is de eerste maal dat de peso vrij schommelt tegenover de Amerikaanse munt sinds 1991; al die tijd was hij aan de dollar gekoppeld (één peso voor één dollar), totdat hij in januari werd gedevalueerd tot 1,4 peso voor een dollar. Maar op 1 februari, de laatste dag dat de wisselmarkt opereerde, moest al 2,1 peso worden neergeteld voor een dollar.

De grote onzekerheid over de economische toestand laat verwachten dat er de komende dagen een overmatige vraag naar dollars ontstaat. Bij de heropende banken konden de Argentijnen gisteren weer volop hun loon afhalen. Velen probeerden die peso's bij wisselkantoren om de hoek in te wisselen voor een (gelimiteerde) hoeveelheid dollars. Liefst snel, want nu de wisselkoers ,,vrij'' is moeten morgen misschien al drie of méér peso's voor een dollar worden betaald. Gisternamiddag (onze tijd) diende al 2,4 peso betaald te worden voor een dollar; dat komt neer op een waardeverlies met nog eens 17 procent.

Maar de regering hoopt dat de koers zich mettertijd stabliseert op een gunstiger niveau -- een kans die groter is als het IMF ondertussen met miljarden dollars over de brug is gekomen. De jongste dertig jaar heeft de peso al vaak grote schommelingen doorgemaakt. Maar gewoonlijk kwam hij terecht bij een koers van iets meer dan 2 huidige peso's voor een dollar -- met uitzondering voor de elf jaar pariteit.

Regeringswoordvoerder Eduardo Amadeo zei dat de overheid ,,reserves heeft'' om te voorkomen dat speculanten (volgens Duhalde gaat het om krachten die uit zijn op dollarisering van het land) de dollar de hoogte inschieten. De regering vroeg gisteren groothandelaars en ondernemers de prijzen voor voedsel en andere basisproducten in bedwang te houden.

In de supermarkten zijn sommige prijzen de voorbije dagen al met 20 tot 30 procent de hoogte ingegaan. Voor een wasmiddel dat tot vrijdag 0,99 peso kostte, moest maandag al 1,29 peso worden betaald. Een pakje zeeppoeder, vorige week 2 peso geprijsd, kostte 2,99 peso. Geen wonder dat de Argentijnen bang zijn voor terugkeer van een hyperinflatie zoals die aan het einde van de jaren 80.

Buenos Aires hoopt dat het IMF snel over de brug komt met nieuwe kredieten. Die moeten onder meer de prijs van de dollar onder controle helpen houden en bijdragen tot het voorkomen van hyperinflatie. Volgens de gezaghebbende Argentijnse krant La Nacion rekenen kringen van het ministerie van Economische Zaken op 25 miljard dollar van het IMF. Minister van Economische Zaken Jorge Remes Lenicov voert vandaag in Washington overleg met toplui van het IMF.

De vrije wisselkoers was een van de voorwaarden die het IMF had gesteld. Daarnaast had het ook verdere besparingen gevraagd. Vrijdag was president Duhalde daar op ingegaan. Hij kondigde onder meer een drastische afslanking aan van de besturen van het land, de provincies en de gemeenten. Het uitgespaarde geld zal volgens hem ,,aan sociale programma's'' worden besteed.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig