Het aandeel Yahoo zakte gisteren in de handel voor beurstijd op Wall Street met 21 procent nadat de eigenaar van de meest gebruikte zoeksite op Internet de verwachtingen voor dit kwartaal en de rest van het jaar een stuk had bijgestuurd. Het voorbije jaar moest Yahoo al 85 procent inleveren, net zoals de meeste andere collega's die het moeten hebben van adverteerders op Internet.

Yahoo verwacht dat de advertentie-inkomsten zullen teruglopen omdat de Amerikaanse economie afkoelt en andere internetbedrijven nauwelijks nog geld kunnen aantrekken op de financiële markten. Het afgelopen kwartaal waren dotcombedrijven goed voor een derde van de advertenties op Yahoo.com, meldde gedelegeerd bestuurder Timothy Koogle. De inkomsten van Yahoo zullen dit kwartaal zo goed als stabiel blijven, terwijl ze de afgelopen vier kwartalen met 53, 90, 110 en 120 procent stegen.

Het afgelopen kwartaal viel inderdaad nog mee. In het vierde kwartaal van 2000 werd een nettowinst exclusief buitengewone posten geboekt van ruim 80 miljoen dollar (3.760 miljoen frank). Daarmee voldeed Yahoo aan de verwachtingen van analisten.

Maar na de bekendmaking van de tegenvallende vooruitzichten gingen analisten hun advies voor Yahoo prompt verlagen.

In een conference call met die analisten kondigde Koogle wel aan dat hij ook met betalende diensten wil beginnen op Yahoo.com, zodat het bedrijf minder afhankelijk wordt van advertentie-inkomsten.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.
  • Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig