BRUSSEL -- Het informaticaconsulentenbedrijf Real Software nam gisteren op de beurs een duik van 27,88 procent tot een dieptepunt van 4,5 euro. De val gebeurde bij belangrijke volumes. ,,Institutionele beleggers een motie van wantrouwen'', zei een analist.

De zware koersval van Real Software kwam er een dag nadat deze krant gemeld had (DS 11 januari) dat bestuurder Jan Poppe ontslag nam en dat bezieler Rudy Hageman onder sterke druk staat om zijn managementfuncties neer te leggen.

Poppe, die door Hageman herhaaldelijk als voorbeeld van een ,,stevig manager'' naar voren was geschoven, nam ontslag uit onvrede met het beleid van Hageman, co-stichter van de groep.

Hageman staat onder sterke druk om zijn managementfuncties neer te leggen, in een poging om de breuk met de financiële gemeenschap te herstellen. Gisteren bleek dat institutionele beleggers het aandeel dumpten. Volgens analisten gebeurde dat uit onvrede met het communicatiebeleid van het bedrijf.

De koers zakte tot een dieptepunt van 4,5 euro: de laagste notering ooit maar toch nog een lichte winst tegenover de introductieprijs in juni 1997. In februari 1999 bereikte het aandeel een hoogtepunt van 144 euro. De beurskapitalisatie is sinds de piek met 96,6 procent gezakt tot 2,75 miljard frank. Op het hoogtepunt was dat 80 miljard frank.

Sommige analisten vrezen voor een negatieve spiraal waarbij klanten en werknemers vragen stellen. Belangrijk is dat Real Software eind vorig jaar wel een gedeeltelijke schuldherschikking kreeg van zijn huisbankiers (KBC en Fortis). Een lening van 60 miljoen euro die verviel, werd toen omgezet in een kredietlijn van 80 miljoen euro.

Vooral volgend jaar kijkt het bedrijf opnieuw aan tegen belangrijke verplichtingen. ,,Als de groei van Real Software stilvalt in Europa (de VS zou afgebouwd worden), rijst een probleem. Dat is vandaag het grootste risico'', zei een analist.

Begin februari verdwijnt het aandeel uit de Bel-20. Heel wat institutionelen gooien het aandeel uit de portefeuille uit schrik straks met een weinig liquide aandeel te zitten. Bovendien uit men een sterke motie van wantrouwen tegen het falend communicatiebeleid.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig