In Azië tuimelde de Japanse Nikkei-index met 1,7 procent naar het laagste peil in 27 maanden, onder invloed van enkele aangekondigde grote kapitaalverhogingen. Toyota en NTT DoCoMo gaan samen voor 14,6 miljard dollar nieuw papier uitgeven, en waarnemers vrezen dat de beurs dat overaanbod niet kan slikken. Veel beleggers verkochten ook aandelen om geld vrij te maken voor de nieuwe stukken.

Toyota dook liefst 7,4 procent in het rood naar 3.400 yen. NTT DoCoMo liet 3,5 procent liggen tot 1,95 miljoen yen. De Financial Times berichtte dat het mobilofoniebedrijf vanaf vandaag begint met zijn road show.

Ook de beurzen van Taiwan, Singapore en en Hongkong lieten pluimen. Die laatste verloor ruim 2 procent, ook al omdat gevreesd wordt voor een overaanbod van nieuw papier in de belangrijke vastgoedsector.

In Europa stond de beursdag in het teken van het herstel van de telecomaandelen. Steeds meer beleggers lijken te oordelen dat die sector te veel is afgestraft. De Dow Jones Stoxx 50 index deed er 1,7 procent bij tot 4.442,25 punten. De Europese technologieaandelen gingen gemiddeld zelfs 4,3 procent vooruit.

Ericsson werd 7,1 procent duurder tot 105,5 Zweedse kroon. Daarmee werd de 11 procent verlies van de vorige vier dagen zowat goedgemaakt. Het Finse Nokia deed er 6,4 procent bij tot 43 euro. Mobilofoniereus Vodafone steeg met 4,5 procent tot 226,75 pence. In Nederland steeg KPN met 5,2 procent tot 16,86 euro dankzij speculatie over een overname door het Spaanse Telefonica.

Ook de Europese computeraandelen waren in trek, vooral in navolging van de 2,3 procent winst die de Amerikaanse beurs Nasdaq woensdag boekte.

Onder de prominente verliezers zat het Zweeds-Zwitserse machinebouwconcern ABB, met een daling van 4,6 procent tot 167,5 Zwitserse frank. Grote baas Jörgen Centerman noemde de vooruitzichten voor dit jaar ,,niet positief''. De Britse winkelketen Matalan verloor eenderde van zijn waarde tot 480 pence als gevolg van een verzwakkende verkoopgroei en druk op de winstmarges. De Britse kledingketen Marks & Spencer ging 6 procent omlaag naar 197,75 pence.

Een fikse stijging van de olieprijs in New York -- een gevolg van de barre winter in de VS -- stuwde enkele olie-aandelen omhoog. BP Amoco klom met 3,6 procent tot 546 pence. Shell ging in Londen 2,9 procent hoger naar 540 pence.

In Amsterdam is de kabelgroep UPC aan een gesmaakte comeback bezig. Het aandeel won gisteren 21 procent tot 14,8 euro, waardoor het verlies sinds maart ,,nog maar'' 70 % bedraagt. Er wordt gespeculeerd dat de groep volgende week op een persconferentie een ingrijpende herstructurering gaat aankondigen.

In Brussel zetten enkele trends van woensdag zich verder: Associated Weavers steeg met 5,8 procent tot 6,98 euro, en Real Software maakte een nieuwe duik. Bluegate zakte met 11 procent tot 2,5 euro.

In Amerika ging de Nasdaq voor de derde dag op rij omhoog, 's ochtends met zo'n 3 procent. De softwaresector leidde de stijgers. Binnen de Dow Jones was General Electric het steraandeel. Het grootste beursgenoteerde bedrijf van de VS kondigde aan dat het versneld eigen aandelen gaat inkopen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig