Kranten zijn gegeerd
© mc
BRUSSEL -- De beursgenoteerde mediagroep Concentra (Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen) is kandidaat-koper voor uitgeefbedrijf Tijd. Concentra sluit zich aan bij het consortium waarin onder meer de Vum-groep (De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Volk) participeert.

Het vernieuwde consortium behoudt de hoogte van zijn bod (2,7 miljard frank) en bestaat nu uit Het Financieele Dagblad (25 %), de Noorse mediagigant Schibsted (25 %), de Vum-groep (20 %) en Concentra (20 %). De overige 10 procent wordt gereserveerd voor het personeel en het management van Tijd, aldus het voorstel van het consortium, dat zich Euro Financial Media noemt.

Concentra is geen onbekende voor uitgeefbedrijf Tijd. De groep is drukker van de Financieel Economische Tijd en is al een kleine aandeelhouder van Tijd (0,20 procent). Dat pakketje aandelen erfde Concentra bij de overname van nv De Vlijt (Gazet van Antwerpen).

Concentra participeert in het bod via dochter RUG (Regionale Uitgeversgroep). ,,Doordat we met een partner meer zijn in het consortium, kunnen we het management van Tijd een nog grotere garantie van autonomie geven'', zegt Marc Vangeel, gedelegeerd bestuurder van de RUG. ,,Geen enkele partner zal de meerderheid hebben.''

Met de beslissing van Concentra zijn alle Vlaamse persgroepen nu verwikkeld in de overnamestrijd van Tijd. Tijd is uitgever van onder meer de Financieel Economische Tijd en De Belegger. De Persgroep (De Morgen, Het Laatste Nieuws) en Roularta (Knack, Trends) hebben samen eveneens een voorstel gedaan aan Tijd om minstens 50 procent + 1 aandeel te nemen.

De aandeelhouders van Tijd, waarvan het Vlaams Economisch Verbond (VEV) en zijn sociaal secretariaat SD Worx de grootste zijn, zijn het totnogtoe niet eens geraakt of ze sowieso het uitgeefbedrijf wel willen verkopen. Op de jongste raad van bestuur, op 12 december, bleek dat het management aanbevolen had het bedrijf te verkopen aan de combinatie Persgroep/Roularta. Maar de beslissing werd uitgesteld tot 15 maart. Maandag zei VEV-voorzitter Jef Roos nog dat het VEV alleen bereid is zijn belang in Tijd af te bouwen als de Financieel Economische Tijd een Vlaamse financieel-economische krant blijft, als de onafhankelijkheid van de redactie verzekerd wordt, als er ingespeeld wordt op internationale tendensen en als de groei van Tijd verzekerd kan worden.

Bladzijde 24: dossier.