Steeds meer indicatoren wijzen erop dat de Amerikaanse economische locomotief stevig onder stoom komt. Dat is goed nieuws voor de hele trein, dus ook voor de wagonnetjes. Zowel de Aziatische als de Europese beurzen halen al wekenlang voordeel uit koersstijgingen van bedrijven die voor een flink stuk van hun resultaten afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt.

In Azië is dat zelfs meer de regel dan de uitzondering. Canon bijvoorbeeld verkoopt 70 procent van zijn productie in de Verenigde Staten. De koers van het aandeel steeg gisteren met 2,9 procent. Toyota deed het met 1,5 procent wat rustiger aan, maar Casio Computer schoot dan weer 6,2 procent omhoog.

In Korea was Samsung Electronics afgelopen jaar goed voor 15 procent van de totale export van het land. De koers van de elektronicaproducent klom gisteren 3,9 procent. Hyundai Motor verkoopt de helft van zijn auto's in het buitenland en dat leverde een koersstijging op van 3,7 procent.

Ook in Europa presteerden de exportbedrijven sterk, maar gisteren konden zij toch het verlies in andere sectoren niet compenseren. De Dow Jones Euro Stoxx 50 verzwakte 0,6 procent, net als de ruimere Stoxx 600. Toch voorspellen analisten bij Allianz Dresdner Asset Management voor dit jaar nog een algemene klim van 10 tot 15 procent op de Europese beurzen.

SAP, de grootste producent van managementsoftware, klom 7,9 procent. Philips, nog zo'n Europese gigant, is voor 30 procent van zijn inkomsten afhankelijk van de Amerikaanse markt. De beleggers beloonden die afhankelijkheid gisteren met een koersstijging van 4 procent. Bij de sectorgenoot Siemens speelt de Amerikaanse markt voor een kwart mee. De koers ging 1,8 procent hoger.

In eigen land moest de Bel-20 index 0,1 procent inleveren. Telindus, dat zijn winstvooruitzichten voor dit jaar stevig moest terugschroeven omdat de bestellingen uitblijven, donderde 6,2 procent omlaag. Umicore, 's werelds grootste zinkproducent, zakte 2,7 procent na de verkoop door Suez van 2 miljoen aandelen Umicore.

In Amerika gingen heel wat bedrijven goed van start, maar later schrompelde de koerswinst weer in. Beleggers verwachten dat de kwartaalresultaten die de komende weken gepubliceerd zullen worden nog beter zullen zijn dan verwacht. Maar in afwachting keken ze tegen een verlaging aan van de winstverwachtingen bij General Electric.

Intel presteerde dan weer erg goed onder druk van een opwaartse winstherziening door analisten van Deutsche Bank. Twee uur voor slot stond zowel de Dow Jones als de Nasdaq nog net niet in het rood.