De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat 2.000 van haar 59.000 arbeidsplaatsen in Duitsland schrappen. Een woordvoerder van Lufthansa bevestigde vrijdag een bericht dat in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung was verschenen. De derde Europese luchtvaartmaatschappij hoopt daarmee de verliescijfers om te buigen.

Het zwaarst wordt gesneden in de cateringafdeling, LSG Sky Chefs, waar duizend banen verdwijnen. Voorts worden er arbeidsplaatsen geschrapt in de afhandeling aan de grond, bij de onderhoudsdiensten van de gebouwen en in de vrachtdivisie Lufthansa Cargo. De woordvoerder die het cijfer bevestigde, zegt dat Lufthansa gedwongen ontslagen wil vermijden en het personeelsbestand door natuurlijke afvloeiingen tracht te verminderen.

De luchtvaartmaatschappij had eind 2002 wereldwijd 94.135 mensen in dienst. In Duitsland heeft Lufthansa 59.000 werknemers.

De beleggers vonden het goed nieuws. Op de beurs steeg het aandeel van Lufthansa donderdag met 3,7 procent tot 12,01 euro.

Vrijdag maakte Lufthansa bekend dat in de eerste drie kwartalen van dit jaar het aantal reizigers met 1,4 procent is gestegen tot 33,5 miljoen passagiers. Maar dat cijfer wordt overschaduwd door de terugval van het goederenvervoer. Lufthansa vervoerde de eerste negen maanden 1,15 miljoen ton minder (min 4,4 procent). De bezetting van de personen- en vrachtvluchten daalde met 1,9 procentpunten tot 69,2 procent.

  • Deze rubriek belicht een bedrijf dat in het nieuws staat.