BRUSSEL -- De Amerikaanse economie lijkt nu echt uit de bocht te komen. De groei versnelt en begint eindelijk ook voor banen te zorgen. Sommigen bij de Federal Reserve zien de groei volgend jaar al een niet onaardige 4,5 procent halen. ,,De aandelenbeurzen geven een correct beeld van de economische evolutie,'' luidt het ook.

Kan het nog veel positiever? Tegenvallers zijn uiteraard niet uit te sluiten nu het kwartaalseizoen in de Verenigde Staten weer begint. Maar dat de stemming onder analisten en beleggers steeds beter wordt valt echt niet meer te ontkennen. Hun Europese collega's blijven een stuk voorzichtiger. En met reden. Akkoord, de Duitse werkloosheid verbeterde. De derde maand in minder dan een half jaar al. Maar daartegenover staat een tegenvallende industriële productie, ook in Frankrijk.

De groei tijdens het tweede kwartaal viel tegen. Dat is wel het minste dat je kan zeggen. En de verwachtingen van de Europese Commissie zijn niet briljant. Toch lijkt ook in Europa het ergste achter de rug. Maar het besef dat de groei bescheiden zal blijven als er geen structurele veranderingen komen, zit erg diep.

Volgende week regent het toonaangevende indicatoren. In Duitsland wordt dinsdag de ZEW-index gepubliceerd die peilt naar het vertrouwen van de analisten. Donderdag volgen dan de index van de kleinhandelsverkopen in de Verenigde Staten en de consumptieprijsindex in Europa en in de Verenigde Staten. Voeg daar nog de Europese industriële productie aan toe en de vertrouwensindex van de Amerikaanse bedrijfsleiders en het is duidelijk waarom het een spannende week wordt.

Bij de beleggers groeit alleszins het vertrouwen. Het surplus aan rendement dat bedrijven en andere niet helemaal van risico gespeende ontleners moeten betalen, smolt afgelopen week als sneeuw voor de zon. Gemiddeld ging er 0,1 procentpunt af, met als uitschieter Gmac. De financiële arm van de Amerikaanse autoproducent boekte een winst van een kwart punt.

Voor de beleggers is dat uiteraard wat minder goed nieuws, maar toch konden zij zich op de primaire markt verlustigen in een eurolening van de Intercontinental Hotels Group die 4,87 procent biedt op 7 jaar, en een dollarlening van Eastman Kodak die 7,26 procent rendeert voor een looptijd van 10 jaar.

In de pijpleiding zit overigens nog heel wat fraais. Heineken begint volgende week met zijn road shows, en ook TF1 en Telecom Italia maken zich op.