BRUSSEL -- De noodlijdende dienstengroep Carestel heeft gisteren moeten erkennen dat het nu al voor vijf van haar zes filialen de deur moet openzetten voor financiële bijstand van derden. Totnogtoe was enkel sprake van een verkoop van de hoteldivisie.

Carestel liet gisteren weten dat het voor de wegrestaurants (Carestel Motorway Services), de luchthavenactiviteiten (Restair) en Hot Cuisine (een bereider van koelverse vacuümverpakte maaltijden) op zoek gaat naar een industriële of financiële partner om de groeikansen van deze drie filialen optimaal te houden. De drie hebben volgens Carestel een strategisch groeiplan opgemaakt dat bijkomende investeringen omvat naast diegenen die al gepland waren. De extra-investeringen dringen zich het meest op om de uitbouw van de afdeling Hot Cuisine vanaf medio 2005 te verzekeren, stelt gedelegeerd bestuur Michel Van Hemele. Voor Restair en de wegrestaurants hangen de bijkomende investeringen respectievelijk af van het binnenhalen van luchthavencontracten en de beslissing om de wegrestaurants versneld te vernieuwen.

Voor een vierde afdeling die zich heeft toegelegd op evenementencatering (Gourmet Events) overweegt Carestel nu een verzelfstandiging.

Verder moest de dienstengroep bekennen dat de gebeurtenissen rond Ford Genk nog meer roet in het eten gooien bij de moeizame zoektocht naar een kandidaat-overnemer voor zijn hotelfiliaal. Carestel stelt dat het gesprekken blijft voeren met potentiële kopers van de afdeling Global Hotel. Maar de slechte gang van zaken in de hotelsector en de impact van de gebeurtenissen rond Ford Genk op de plaatselijke hotelvestigingen ,,bemoeilijken het verkoopproces'', stelt de dienstengroep.

Dat Carestel kleur moest bekennen over de toekomst van zijn zes filialen werd algemeen verwacht. Begin september verzamelde Carestel nog 19 miljoen euro vers geld om het bestaande investeringsprogramma van de verschillende filialen te financieren. Dat geld werd verzameld door een verkoop van Restel -- de meest rendabele activiteit van Carestel -- en de achtergestelde lening waarop aandeelhouders en het management intekenden.

Dat Carestel het moeilijk heeft werd begin september overigens ook nog geïllustreerd door de halfjaarcijfers. Het bedrijfsverlies steeg van 1,6 miljoen naar 2,27 miljoen euro. Topman Van Hemele wijst erop dat de contanten die voortvloeien uit de verkoop van de hotelafdeling en Gourmet Events integraal na het afbouwen van de 80 miljoen bankschulden gaan. Hij sluit ook niet uit dat de eventuele kapitaalinbreng van een derde partij in de afdeling wegrestaurants voor een deel ook kan dienen voor de terugbetaling van de bankschulden.