BRUGGE (belga) -- De directie van Bombardier Transportation in Brugge zegt geen signalen te hebben ontvangen voor een eventuele sluiting op korte termijn. Dat hebben de vakbonden gisteren te horen gekregen tijdens een bijeenkomst met de bedrijfsleiding van BN-Brugge.

Vakbonden en directie van BN-Brugge zaten gisteren bijeen. Het gespreksonderwerp waren recente uitspraken van van Bombardier-topman Paul Tessier. Die zei eerder deze week dat zes vestigingen in Europa sneller dan voorzien zullen moeten sluiten. De vakbonden stellen dat de directie tijdens het overleg het personeel heeft proberen gerust te stellen.

De directie verklaarde dat ze nog geen mededelingen heeft gekregen uit Canada over een eventuele sluiting of herstructurering, zegt Luc Logghe van ACV-metaal.

Ze vertelde erbij dat de topman zich wellicht niet realiseerde welke impact zijn uitspraak zou hebben. Zowel in België, Frankrijk, Duitsland als Groot-Brittannië is er nu onrust bij het personeel.

De vakbonden kregen van de Brugse directie als argumentatie nog eens de troeven van het bedrijf te horen. Zo is Brugge het leidende bedrijf inzake intercitytreinen voor Europa. Het bedrijf haalt ook regelmatig binnenlandse bestellingen binnen. Tijdens de eerstkomende weken wordt trouwens een nieuwe bestelling van dubbeldekrijtuigen voor de NMBS verwacht. Met het huidige orderboekje zou er in Brugge werk zijn tot in 2005.

De directie beklemtoonde wel dat er zal moeten bespaard worden op alle kosten, zegt Logghe. Het gaat om de loonkosten, maar ook om andere kosten. Zo wordt momenteel onderzocht om het magazijn af te schaffen. De leveranciers zouden dan dadelijk op de werkplek leveren. Ook het onderhoud van de gebouwen zou worden uitbesteed.

Volgens Logghe wilde de Brugse directie niet ingaan op vragen over de toekomst van andere Europese vestigingen. Men meldde ons enkel dat er wellicht een verdere samenwerking moet komen met de vestiging in het Noord-Franse Valenciennes, zegt Logghe. ,,De samenwerking begint bij de bedienden. Op termijn zou Bombardier Transportation beide vestigingen als één geheel aanzien. Dat is uiteraard op termijn gevaarlijk'', waarschuwen de bonden.

Bij Bombardier Transportation Brugge werken momenteel 450 mensen met een contract van onbepaalde duur. Het bedrijf doet daarnaast beroep op een wisselend aantal tijdelijke medewerkers.