BRUSSEL -- Het bankenconsortium van Real Software heeft het herstelplan van het management rond Theo Dilissen aanvaard. Er komt een schuldkwijtschelding van 100 miljoen euro en een afbetalingsplan op 10 jaar. De vennootschap daagt de gevallen stichter Rudy Hageman voor de burgerlijke rechtbank en dient een strafklacht in.

Real Software stuurde gisterenavond laat na een week bang afwachten een voor het management verlossend communiqué uit. De banken zeggen volgens het bedrijf hun steun toe aan het management en de huidige raad van bestuur. Het akkoord voorziet dat van de 190 miljoen euro schuld er 100 miljoen euro kwijtgescholden wordt. Daardoor verwerft Real Software opnieuw nipt een positief eigen vermogen.

65 miljoen euro schuld moet worden terugbetaald over een periode van 10 jaar. De eerste betaling van rente en aflossing van kapitaal gebeurt pas vanaf 2006 wat een moratorium van twee jaar betekent. 35 miljoen euro kan worden geconverteerd in aandelen. Wanneer, hangt van de banken af. In theorie is ook een terugbetaling mogelijk.

In het akkoord met de banken is een managementclausule opgenomen. De banken eisen dat het plan uitgevoerd wordt door het huidige management. Dat betekent dat het vervangen van Dilissen een opzegging van het kredietakkoord kan inhouden.

In het communiqué hekelt de raad van bestuur van Real Software, voorgezeten door Chris Dewulf (ex-Nedcar) dat het aandeelhouderssyndicaat door desinformatie in de pers de vennootschap in gevaar brengen. Real Software zet ook de finale aanval in tegen Rudy Hageman. Het bedrijf heeft enkele weken geleden een vordering ingesteld tegen de stichter voor een bedrag van 26 miljoen euro wegens misbruik van vennootschapsgoederen.

Concreet eist Real Software het geld terug dat Rudy Hageman in 1999 op zak stak door voor circa 25 miljoen euro aandelen te verkopen. Real Software heeft vooral vragen over de manier waarop de koers van Real Software hoog gehouden werd in die periode. Het bedrijf heeft ook een strafklacht ingediend. Doel is dat onderzocht wordt in welke mate Real Software zijn woning in Aartselaar hielp betalen. Het is uitkijken of het syndicaat doorgaat met zijn eis van een bijzondere aandeelhoudersvergadering en als ze die BAV zullen gebruiken om het bankenakkoord af te schieten.

De banken kiezen in het akkoord zowel voor continuïteit en geven aan dat ze weinig geloof hechten aan het alternatief industrieel plan van het syndicaat. Het syndicaat had gehoopt om tegen eind maart 2004 Telindus Real Software te laten overnemen waarbij ook enkele durfkapitaalverstrekkers een rol zouden gespeeld hebben. Toen dat plan gisteren vroegtijdig uitlekte in deze krant, zat er voor het beursgenoteerde Telindus niets anders op dan het idee te verwerpen. Het plan had in verschillende stappen verkocht moeten worden. Gedelegeerd bestuurder Ronald Everaert, die nog maar recent Eric Van Zele opvolgde bij Telindus, bleek het project nog onvoldoende aan zijn achterban (onder meer raad van bestuur en aandeelhouders van Telindus) verkocht te hebben.

,,Vanzelfsprekend hebben de mannen van Real Software, zowel Hageman als Dilissen met ons gesproken, zoals met iedereen. Maar het ligt zo ver van onze activiteiten'', zei Evaert gisteren. ,,Dit is geen business case voor ons.'' Ook het telecombedrijf Zenitel bleek gisteren ideeën te hebben voor de aanwending van de overtollige cash van Telindus.