BRUSSEL -- De stemming is omgeslagen bij Telindus. Waar in de zomer nog volop optimisme heerste, wordt er nu wat gas teruggenomen. Omdat de bestellingen zwak blijven, verlaagde de netwerkoperator zijn winst- en omzetvooruitzichten voor 2003. Een personeelsreductie in het buitenland en organisatorische aanpassingen moeten het bedrijf op koers houden. De beleggers reageerden alvast ontevreden.

,,De zwakke order intake bleef zich ook na de zomer verderzetten'', zegt de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Telindus, Ronald Everaert. In de zomer ging men nog uit van een jaaromzet van 600 miljoen euro, maar gisteren werd die verwachting teruggebracht tot maximaal 540 miljoen euro. Voor de tweede jaarhelft wordt een nettoverlies van 8 miljoen euro voorspeld. Voordien werd op winst noch verlies gerekend. Telindus verwacht wel het jaar te kunnen afsluiten met een positieve vrije cashflow, zodat de cashpositie niet zal worden aangetast.

Telindus is zich momenteel aan het omvormen van productenleverancier voor netwerken tot dienstverlener en aanbieder van geïntegreerde oplossingen. ,,Dit gaat goed in sommige landen, maar in andere landen weten ze niet goed hoe eraan te beginnen'', zegt Everaert. De markt in België en Luxemburg is ,,behoorlijk'' maar ,,zwak'' in Duitsland, Nederland, Italië en Zwitserland. Spanje en het Verenigd Koninkrijk doen het goed.

In België krijgt Telindus momenteel veel aanvragen, maar die worden nog niet in orders omgezet. Van Belgacom, dat dit jaar ook een afdeling netwerkintegratie heeft opgestart, ondervindt het bedrijf weinig hinder. ,,Onze dominerende positie is nog een feit,'' aldus Everaert, maar ,,we houden er wel rekening mee''.

In Italië wordt een managementwissel uitgevoerd, terwijl in Duitsland, Nederland, Zwitserland en Hongarije verdere herstructureringen doorgevoerd worden. Die maatregelen moeten in het volgend kwartaal al verbeteringen brengen. Maar als Telindus die afdelingen niet kan laten renderen, is een verkoop niet uitgesloten.

Everaert gaat zich de volgende weken focussen op de strategie van de groep en de operaties land per land bekijken. Waarin moeten we investeren, is de vraag. Bijkomende technologie of een gepaste overname ? Geld is er gelukkig: eind juni bedroeg de nettocashpositie 60 miljoen euro. Bij Telindus staat vooral de productverkoop onder druk, terwijl de groei in de onderhoudsdiensten van netwerken vertraagt. De dienstverlening blijft het daarentegen wel goed doen.

Telindus heeft nog twee miljoen euro kosten voor de aan de gang zijnde reorganizatie. Om extra middelen te verkrijgen, zou het bedrijf nog een deel van zijn participatie in mobilofoonoperator Mobistar kunnen verkopen. Toch is volgens Everaert van een volledige verkoop ,,geen sprake''.

Telindus heeft ondertussen ook het nieuwe directiecomité gevormd. Hierin zetelen Ronald Everaert, de ondervoorzitter van de afdeling Business development Andy Zynga, de ondervoorzitter Financiën Edwin Bex, de ondervoorzitter Operations and Solutions Vincent Simonart, de ondervoorzitter technology en engineering René Lathouwers en de algemeen directeur van Telindus België Jan De Schepper.

De beleggers waren vrijdag niet zo gelukkig met de winstwaarschuwing van de netwerkoperator en duwden de aandelenkoers met 6,2 procent naar beneden tot 6,40 euro.