ALITALIA: Italiaanse overheid wijst fusie met Air France af - FREDDIE MAC: Beschuldigd van misleiding van investeerders - PROSIEBEN: Haim Saban finaliseert overname - SWISS: Piloten ex-Crossair keuren herstructureringsplan goed


ALITALIA: Italiaanse overheid wijst fusie met Air France af
De Italiaanse minister van Transport, Pietro Lunardi, heeft in een interview laten verstaan dat de nationale luchtvaartmaatschappij Alitiala geen enkel voordeel bij een fusie met Air France. Hij stelde ook dat een privatisering van het zwaar verlieslatende Alitalia slechts kan als er geen enkel alternatief is om de luchtvaartmaatschappij nieuwe zuurstof te geven. De overheid heeft 62 procent van het luchtvaartbedrijf in handen.

De Italiaanse minister vindt dat Alitalia in Italiaanse handen moet blijven. Alitalia en Air France zijn nu al verbonden door een kruisparticipatie waardoor ze allebei 2 procent van het kapitaal van de andere in handen hebben.


FREDDIE MAC: Beschuldigd van misleiding van investeerders
Twee Amerikaanse staten -- Ohio en West-Virginia -- en een vakbond van vrachtwagenchauffeurs zijn een rechtszaak begonnen tegen de hypotheekbank Freddie Mac. Ze wrijven Freddie Mac aan dat het investeerders heeft misleid en hopen via een rechtszaak een deel van de verliezen van hun pensioenfondsen te recupereren.


PROSIEBEN: Haim Saban finaliseert overname
De Israëlisch-Amerikaanse producent Haim Saban heeft zaterdag de koop van de Duitse televisiegroep ProSiebenSat.1 afgerond. Dat heeft het moederhuis van ProSiebenSat.1, de failliete mediagroep KirchMedia, zaterdag bekendgemaakt. Het akkoord voorziet in de overname door Haim Saban van 36 procent (goed voor 72 pct van de stemrechten) van de groep voor een prijs van zowat 7,50 euro per gewoon aandeel. Saban zelf neemt 26 procent van de overnamesom voor zijn rekening. De rest wordt betaald door financiële partners van Saban, meldt de Duitse krant Der Spiegel.


SWISS: Piloten ex-Crossair keuren herstructureringsplan goed
Driekwart van de piloten van de voormalige Zwitserse luchtvaartmaatschappij Crossair heeft het herstructureringsplan bij opvolger Swiss goedgekeurd.Vierenzeventig procent stemde voor. Het plan voorziet in het ontslag van 526 van de 950 piloten. Volgens de Zwitserse maatschappij Swiss is met de goedkeuring opnieuw een stap in de goede richting gezet voor de herstructurering van het bedrijf. De maatschappij is al aan haar derde besparingsronde toe, met afslanking van het personeel en de vloot.

En volgens de Zwitserse Sonntagszeitung krijgt Swiss begin volgende week een uitnodiging van British Airways om toe te treden tot de luchtvaartalliantie OneWorld. Volgens de zondagskrant wil de Amerikaanse partner binnen OneWorld, American Airlines, op die manier vermijden dat Swiss in handen valt van de Star Alliance rond het Duitse Lufthansa en concurrent United Airlines. Swiss lijkt daarmee ondanks de grote problemen waarmee het kampt een belangrijke pion te worden in een partijtje luchtvaartschaak tussen de grote allianties.