© vum
AMSTERDAM (reuters) -- De aanhoudende hittegolf heeft de stroomprijzen op de Nederlandse elektriciteitsbeurs APX gisteren naar ongekende hoogten gestuwd. Voor vandaag wordt verwacht dat het Nederlandse hoogspanningsbedrijf code rood afkondigt.

Voor elektriciteit die vandaag geleverd kan worden werd zondag tot 1.600 euro neergeteld. De gemiddelde prijs is 50 euro per megawatt.

De prijsexplosie heeft alles te maken met de hittegolf. Het intens gebruik van aircotoestellen door de gezinnen en koelinstallatie door bedrijven en landbouwers heeft het elektriciteitsverbruik omhoog gejaagd. Tegelijk moeten een reeks centrales de stroomproductie terugschroeven omdat ze onvoldoende koelwater ter beschikking hebben.

De verwachting is dat de Nederlandse uitbater van het hoogspanningsnet Tennnet vandaag beslist om over te gaan naar Code rood . Dat liet een woordvoerder van de APX gisteren verstaan. Code rood betekent dat de stroomverbruikers gevraagd wordt om de vaatwasser of wasmachine enkel 's nachts te laten draaien.