JOHANNESBURG/NEW YORK (reuters) -- Het Britse goudmijnbedrijf Randgold Resources heeft met een bod van 1,46 miljard dollar de overnamekoorts rond de Ghanese goudmijn Ashanti serieus doen stijgen. Eerder bracht het Zuid-Afrikaanse AngloGold een bod uit van 1,1 miljard dollar.

Randgold stelt een aandelenruil voor aan Ashanti, een goudmijnonderneming die zes mijnen in vier Afrikaanse landen exploiteert. Twee Ashanti-aandelen zijn goed voor een Randgold-aandeel. De beleggers reageerden sterk na de bekendmaking van het overnamebod. De koers van Randgold verloor 12 procent tot 20,2 dollar terwijl de koers van Ashanti met 11 procent steeg tot 9,1 dollar.

Bij AngloGold werden meteen grote vraagtekens gezet bij het concurrerende bod. De financieel directeur van AngloGold liet zich ontvallen dat Randgold een dergelijke operatie alleen kan opzetten als het een grote kapitaalverhoging doorvoert. Hij betwijfelde ook dat Randgold na de overname nog geld over zal hebben voor investeringen in een modernisering van de goudmijnen van Ashanti.

AngloGold zou dankzij een overname van Ashanti een gooi doen naar de titel van de grootste goudmijngroep ter wereld. Vandaag is Newmont Mining de onbetwiste nummer een. Randgold zou met Ashanti erbij uitgroeien tot een middelgrote mijnbouwonderneming die haar goudmijnenbezit gevoelig kan diversifiëren.

Volgens het persagentschap Reuters speelt de Ghanese overheid op de achtergrond een belangrijke rol bij de beslissing van Randgold. Ghana zou graag zien dat een overnamestrijd op gang komt rond Ashanti, vernam Reuters. De Ghanese overheid heeft een belang van 17 procent in Randgold en beschikt over een vetorecht in dit mijnbouwbedrijf.

Een van de grootste aandeelhouders van Ashanti, het Britse Lonmin, liet dan weer verstaan dat aandringt op contanten als het bod van Anglogold wordt verbeterd. Lonmin dat 32 procent van Ashanti bezit, stemde overigens al in met het bod van Anglogold.