© pdw
BRUSSEL -- Een investeringsplan moet ervoor zorgen dat in vijf jaar tijd zo goed als alle Vlaamse gezinnen makkelijk en zonder hoge kosten een gasaansluiting kunnen krijgen. Dat vindt de voorzitter van de Vlaamse Socialisten, Steve Stevaert. Hij zet meteen grote druk op de gassector en de Vreg -- de Vlaamse regulator voor de stroom en gasmarkt. Die spraken in april af om in tien jaar tijd de aansluitingsgraad in Vlaanderen gevoelig te verhogen. Een halvering van de uitvoeringstijd betekent dat het huidige jaarlijkse investeringsritme vertwaalfvoudigd moet worden, is in de gassector te horen.

Sp.a voorzitter Stevaert verklaarde in een interview met Het Laatste Nieuws dat de Vlaamse minister van Energie, Gilbert Bossuyt, momenteel werkt aan een plan om 97 tot 98 procent van de woningen een gasaansluiting te kunnen aanbieden.

Vandaag zijn bijna 500.000 van de 2,5 miljoen woningen in Vlaanderen niet onmiddellijk aansluitbaar op het gasnet omdat er geen leidingen in de straat liggen. Een gezin dat toch een aansluiting wil staat meestal voor hoge kosten omdat het moet bijdragen in de aanlegkosten.

Het opstellen en de uitvoering van een uitrustingsplan voor de versnelde aanleg van gasleidingen wil Steve Stevaert een kritiek ondervangen op de beslissing om de energiebijdrage op stookolie te verhogen en de energiebijdrage op aardgas te verlagen. De kritiek luidde dat een groot aantal gezinnen zich met stookolie moeten verwarmen omdat er geen gasleidingen in hun straat liggen.

Volgens de woordvoerder van minister Bossuyt, Joris Vandenbroucke, is al een tijdje terug aan de Vreg gevraagd een reeks voorstellen uit te werken om ervoor te zorgen dat overal in Vlaanderen dezelfde criteria worden gehanteerd voor verdere uitbreidingen van het gasnet. Bij minister Bossuyt luidt het nu dat de opmaak van een zogenaamd uitrustingplan voor een versnelde uitbreiding grote prioriteit moet krijgen.

Volgens de voorzitter van de Vreg, André Pictoel, vergt de opstelling van een investeringsplan heel wat studiewerk. Pictoel beklemtoont dat de Vreg verstrekkende bevoegdheden heeft om de gasdistributiebedrijven -- de intercommunales -- te verplichten tot verdere uitbreidingen van het gasnet. De Vreg-voorzitter wijst erop dat de financiering voor dergelijke uitbreidingen in principe zelfs verrekend kan worden in de gasprijs.

Hoeveel geld er nodig is om zo'n investeringsplan te doen slagen, is nog niet geweten. In de gassector is te horen dat zo'n snel uitbreidingsplan enkel een kans op slagen heeft als de huidige uitbreidingsinvesteringen jaarlijks vertwaalfvoudigd worden.

Bij minister Bossuyt wordt echter beklemtoond dat zo'n uitrustingsplan niet mag leiden tot een forse stijging van de gasprijs. SP.A-voorzitter Stevaert lanceerde alvast het idee om nieuwe leidingen met overheidsgeld aan te leggen. Zo'n ,,gesubsidiëerde'' aanleg van het gasnet zou zonder voorgaande zijn.