BRUSSEL -- Het was een vrij rustige week op de obligatiemarkt, met een iets actiever einde. Volgens Kris Devos (BBL) begint de markt stilaan te herleven. Erg veel cijfers kwamen er niet uit de Verenigde Staten, maar de geluiden die er kwamen, waren pessimistisch. De vertraging van de economie is nog niet gestopt, de voorraadafbouw is nog bezig en herstel is dus niet onmiddellijk in zicht.

Op 21 augustus komt het systeem van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve, bij elkaar om te beslissen over de rente. Devos ziet een daling met 25 tot zelfs 50 basispunten zitten. Komende week geven de cijfers over de kleinhandelsverkopen en de industriële productie een beter beeld over de economische situatie in Amerika.

Voorlopig blijft de rente neerwaarts gericht. Ook in Europa is het beeld negatief. Italië publiceerde al negatieve cijfers over het bbp (bruto binnenlandse productie) over het tweede kwartaal. Duitsland, België en mogelijk Frankrijk zouden hetzelfde doen.

In die context kopen beleggers nog altijd obligaties als alternatief voor de beurs. Tussen de nieuwe obligatie-uitgiften zitten slechts enkele die de Benelux-spaarder kunnen interesseren. Dat is die van ING in Amerikaanse dollar, met een opbrengst van 5,15 procent, en een uitgifte in Canadese dollar en Australische dollar. Die laatste twee hebben een A2 rating, iets minder dan een A+.