De aandelenmarkten stonden de hele dag onder druk nadat een rapport uit de VS had aangetoond dat de vertragende economie bedrijven zal beletten om hun prijzen in de komende maanden te verhogen en hun winsten te doen toenemen. In juli ging de prijsindex voor producenten in de VS met 0,9 procent omlaag, een sterkere achteruitgang dan voorspeld.

Toch viel de schade mee. Het verlies op Nasdaq, in Tokyo en Frankfort bleef beperkt en er was (kleine) winst voor de Dow Jones en in Londen. Ook Brussel bleef weg van het rood.

Azië gaf weinig beweging te zien. In Japan bleef de Nikkei-index nagenoeg ongewijzigd. Het lichte verlies van 0,2 procent was te wijten aan de achteruitgang van grote exportbedrijven, onder aanvoering van het elektronicaconcern Sony. Ook donderdag ging Sony al fors in het verlies.

De sterkere positie van de yen tegenover de dollar doet de Japanse beleggers vrezen dat de inkomsten van grote exporteurs gaan zakken. Het evenwicht werd hersteld door de sterke koers van transportbedijven als Keisei Electric Railway.

In Hongkong en Taiwan ging de beurs voor het eerst in een week licht vooruit, met respectievelijk 0,4 en 0,6 procent winst.

In Europa gingen de beurzen van Parijs en Frankfort licht achteruit, die van Londen licht vooruit. Ook de notering van de Bel-20 ging een klein beetje omhoog, met 0,7 procent.

De Dow Jones Europe Stoxx 50 viel terug met 1,2 procent. Voor de afgelopen week loopt het verlies op tot 4,7 procent, de slechtste gang van zaken in meer dan vijf maanden. De Europese aandelenbarometer is gezakt tot op het laagste peil in 22 maanden.

Eens te meer deden de telecomaandelen het slecht. Nokia, Alcatel en Ericsson tuimelden met respectievelijk 5,3 procent, 2,6 procent en 1,9 procent omlaag. Analisten houden hun klanten voor dat deze producenten van telecom- en pc-uitrusting geen goede cijfers gaan halen in het derde kwartaal. Verlies was er ook voor de grote telecomoperatoren (zie hiernaast) en voor de mediagroep Vivendi Universal (-2,1 procent).

In Brussel was de trend vergelijkbaar. Achteruitgang was er vooral voor de technologie- en telecombedrijven; Mobistar ging 2,15 procent achteruit en Barconet 2,06 procent. De beste cijfers waren voor Econocom (+6,47 procent) en Spector (+5,54 procent).

Vijf bedrijven uit de Bel 20 gingen licht achteruit, waaronder de financiële groepen Fortis en Dexia.

In Amerika gingen de indexen van Nasdaq en van de Dow Jones elk hun weg. Op de technologiebeurs Nasdaq was er voor de zesde opeenvolgende dag een verlies, zij het licht (-0,52 procent). Na waarschuwingen van analisten dat Siebel Systems en Oracle hun winstverwachtingen zouden terugschroeven, gingen beide bedrijven naar beneden, met meer dan 2 procent. Ook andere softwarefirma's gingen omlaag: Microsoft en EDS bijvoorbeeld. Op weekbasis verloor Nasdaq 5,7 procent. De industriële waarden op de Dow Jones index deden het dan weer beter, met duidelijke winst voor Procter & Gamble en Johnson & Johnson, en voor 3M. De vooruitgang voor de Dow Jones liep kort voor sluitingstijd op tot iets meer dan 1 procent.