MILAAN (reuters) -- Roberto Colaninno, die na de overname door Pirelli de baan moet ruimen als gedelegeerd bestuurder van Olivetti en Telecom Italia, krijgt een oprotpremie van 31 miljoen euro (1,25 miljard frank). Hij ziet wel af van zijn aandelenopties.

Colaninno ontvangt ook nog 105 miljoen euro (4,2 miljard frank) voor de verkoop van zijn indirect belang in Telecom Italia. Daarenboven heeft hij recht op een deel van de 875 miljoen euro (34,1 miljard frank) die hij en zijn partners krijgen voor hun Olivetti-belang. Pirelli betaalde twee keer de beurskoers voor de Olivetti-aandelen van Colaninno en zijn partners. De andere aandeelhouders kregen die prijs niet: de Italiaanse wet verplicht een overnemer niet om alle aandeelhouders gelijk te behandelen zolang zijn belang niet groter is dan dertig procent.

,,De overname van Telecom Italia door Pirelli lijkt neer te komen op een financiële operatie die Colaninno een mooie return oplevert'', reageerde een Italiaanse vermogensbeheerder.

Colaninno nam vorige week ontslag als voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Olivetti en Telecom Italia. Als topman van Telecom Italia kreeg hij vorig jaar een salaris van 3,5 miljoen euro en een eenmalige bonus van 3,6 miljoen euro.