BRUSSEL -- Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming heeft vrijdag het gerechtelijk akkoord aangevraagd. Dit gebeurde nadat Fortis Bank een krediet van 15 miljoen euro had opgezegd. Dat is dan weer het gevolg van problemen bij Pharming zelf. De hele top is vrijdag opgestapt.

Pharming Group uit Leiden, zocht vrijdag in Nederland bescherming tegen zijn schuldeisers nadat het krediet van 15 miljoen euro die het bedrijf onlangs had bekomen bij Fortis, opgezegd werd. Pharming maakt medicijnen op basis van de melk van genetisch gewijzigde dieren (konijnen, koeien en hamstercellen). Het bedrijf heeft onder meer een vestiging in Geel.

Het betrokken krediet zal niet ter beschikking gesteld worden, luidde het in een communiqué. De voltallige raad van commissarissen (vijf personen) nam ontslag, terwijl financieel directeur Ino Cooijmans geschorst werd.

,,Dit lijkt het einde van Pharming te zijn'', zei Cecile Biernaux van Artesia Securities. ,,Ze hebben een beetje pech gehad: problemen met het management, met de klinische testen, productieproblemen en vertragingen. Jammer dat het op die manier moet eindigen.'' Biernaux verlaagde eergisteren het advies voor Pharming van houden naar verkopen.

Pharming zat al een tijdje in de problemen. In de eerste jaarhelft zag het de verliezen oplopen tot 16,9 miljoen euro, tegenover een verlies van 9,8 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. De zwaardere verliezen hadden te maken met extra uitgaven voor een geneesmiddel tegen de ziekte van Pompe, een dodelijke spierziekte die bij baby's een overlijden in het eerste levensjaar tot gevolg heeft.

Pharming had na die cijfers aangegeven dat het 30 miljoen euro nodig had om zijn producten te kunnen commercialiseren. Verder dan een toezegging van een krediet van 15 miljoen euro raakte het niet. Pharming zocht daarop partners of een overnemer.

Eerder deze week maakte de potentiële kandidaat-koper Genzyme dan bekend dat het een concurrent van Pharming had gekocht. Genzyme en Pharming ontwikkelden het pompe-medicijn in een joint venture, wat betekende dat Genzyme Pharming zou laten vallen.

Pharming werd gisteren geschorst op Nasdaq Europe. Donderdag zakte het aandeel met 15 procent tot 2,32 euro, na een dieptepunt van 1,96 euro.