BRUSSEL -- Bayer lijkt van de wijs te zijn na verscheidene onheilstijdingen. Amper een dag nadat werd bekendgemaakt dat een herstructurering van het concern 1.800 banen zal kosten, meldden verscheidene persagentschappen dat een woordvoerder van Bayer 4.000 afdankingen tegen 2005 in het vooruitzicht had gesteld.

Topman Manfred Schneider hield het in een gesprek met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung op meerdere duizenden ontslagen. Maar hij plakte er geen concrete aantallen op.

Het schrappen van 4.000 jobs zou neerkomen op een reductie met 3,3 procent van het totale personeelsbestand van de Duitse chemie- en farmagroep.

Deze ontslagen zouden ook nog geen rekening houden met de eventuele gevolgen van het terugtrekken van de cholesterolverlagers Baycol/Lipobay (DS 9 augustus) . Bayer neemt het geneesmiddel uit de handel omdat het in combinatie met een andere cholesterolremmer ernstige nevenwerkingen veroorzaakt.

In de Verenigde Staten zijn er al 31 sterfgevallen die worden toegeschreven aan Baycol/Lipobay. In Europa zijn er enkele sterftegevallen in Duitsland en Spanje.

Gisteren werd ook nog eens herhaald dat Bayer vooral buiten Duitsland gaat sabelen in het personeelsbestand. Vooral het Amerikaanse filiaal Bayer Corporation wordt zwaar geviseerd.